Boranija nikad skuplja, kajsije nikad jeftinije: Ne dajte da vas iznenade cene na pijaci u julu!

Agroekonomista Milan Prostran kaže da ćemo na sezonsko sniženje cena čekati do kraja ovog meseca, a postoji mogućnost da do njega dođe tek u julu

  • 6

Voće i povrće, čija je sezona odavno počela, ove godine drži cenu, što se dobro može videti po ceni paradajza, koji na beogradskim pijacama još uvek košta do 160 dinara, a tolika je cena i u Nišu i Pirotu, dok u Novom Sadu i Pančevu košta do 150 dinara za kilogram.

Počela sezona branja višanja: Otkupna cena duplo veća nego prošle godine

Rekorder - iz kog sela u Srbiji je najveći paradajz i krastavac?

Paradajz je najjeftiniji u Subotici, gde se može naći za 100 dinara za kilogram, dok je pre dve godine u isto vreme mogao da se kupi i po ceni od 70 dinara za kilogram, a ovogodišnje su uglavnom bile 90 ili 100 dinara za kilogram. Cena, između ostalog, nije još uvek nije pala, jer se ne radi o domaćem, već o paradajzu uvezenom iz Makedonije.

Proteklih nedelja visoke su cene skoro svog sezonskog povrća, a da je ove godine sve skuplje, vidi se i po ceni najprodavanije žute boranije, koja ove godine na najvećem broju pijaca košta 300 dinara, dok je prošle godine u isto doba cena bila 200 i 250 dinara za kilogram. Slična je situacija i sa krastavcima koji su se u isto doba pre dve godine uveliko prodavali za 40 dinara, a danas na pijacama u najvećem broju gradova koštaju 60, 70, pa čak i 80 dinara za kilogram, dok je retkost pronaći one koji staju 50 dinara.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Situacija nije mnogo povoljnija ni kada je u pitanju sezonsko voće. Tako su trešnje od samog pojavljivanja na pijacama držale izuzetno visoku cenu, a za dovoljno krupnu i zrelu trešnju izdvajalo se i po 250 dinara za kilogram. Sada trešnje srednje veličine širom Srbije koštaju od 150 do 200 dinara, dok su pre dve godine u ovo doba bile između 100 i 150 dinara

Među retkim vrstama voća koje su ove godine jeftinije su kajsije, koje su odlično rodile. One sada koštaju od 100 do 120 dinara za kilogram, dok su se pre dve godine prodavale od 200 pa sve do 250 dinara za kilogram.

- Sigurno će u narednim danima drastično pasti cene paradajza i krastavca. Nakon toga dolazi jeftina paprika, a što se tiče voća, kajsije će biti još jeftinije, dok čekamo da polako počne da pada cena lubenica i dinja - kaže jedan od prodavaca.

Agroekonomista Milan Prostran kaže da ćemo na sezonsko sniženje cena čekati do kraja ovog meseca, a postoji mogućnost da do njega dođe tek u julu.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Karakteristika ovog proleća jesu zaista visoke cene voća i povrća. To je sigurno odraz manje proizvodnje, snegova i mrazova. Ponuda u maju i junu je nešto slabija nego što će biti narednih mesec dana. Takozvano sezonsko sniženje je okasnilo, a može se očekivati krajem ovog meseca ili do kraja jula - kaže Prostran.

On primećuje da je trešnja ove godine izuzetno skupa, a takvu cenu objašnjava visokim cenama otkupa koje su Rusi nudili našim proizvođačima. Sagovornik kaže da je očigledno da je ove godine bio manji priliv voća i povrća iz uvoza, što diktira cenu.

- Sudar domaćeg povrća s otvorenog prostora, iz uvoza i iz naših plastenika na pijacama očekujem do kraja meseca. To će biti razlog za snižavanje cena - smatra.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Prema njegovim rečima, do pada cene dovešće i slabija kupovna moć građana u ovom periodu.

- Jedan veliki broj ljudi sada ima finansijske obaveze oko mature dece, upisa na fakultete, odlaska na more. To će takođe uticati na cene - zaključuje Prostran.

Proteklih nekoliko nedelja jedini način da se dođe do jeftinog sezonskog povrća bilo je kupovanje u velikim marketima i artikala koji su na akciji. Tako se na primer tikvica mogla nabaviti za 25 dinara za kilogram, mladi krompir za 35 dinara, paradajz za 70 dinara. Ipak, ovo podrazumeva odlazak u tri različite prodavnice, jer je u jednom marketu uglavnom na akciji samo jedna vrsta sezonskog voća ili povrća.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / ikragujevac.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zorko LE

    19. jun 2017 | 11:16

    U Leskovcu paradajz 50-100 din. Krastavac 15-30 din.

  • Vota

    19. jun 2017 | 11:23

    Paradajz svake god.poskupi kad stigne domaci tad pojeftini ovaj Makedonski a nas pod reklamom domaci Sabacki ili sa Uba pa duplo skuplji.Tek kad stugne iz baste pod orvorenim nebom ide i veca kolicina i niza cena.

  • Glupost

    19. jun 2017 | 11:22

    Samo da seljak ne propadne...stavili bi i 1000 za kg paradajza...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA