DRAMA U VALJEVU: Posle 17 godina gradnje škole saznali da ona leži na klizištu

Do sada je u gradnju uloženo oko 300 miliona dinara, ali će ukupna cifra biti poznata tek kada svi radovi budu završeni

  • 3

Nova zgrada OŠ "Milovan Glišić" u Valjevu na čiijoj izgradnji se radi već 17 godina, konačno će biti spremna za početak nove školske godine, ali samo ako u međuvremenu ne prokliza.

Nevreme razorilo Arilje: 15 kuća odsečeno od sveta, umesto puta krater dubok 30 metara!

Naime, valjevska škola nalazi se na klizištu, ali je zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić istrajan u odluci da đake primi u školske klupe 1. septembra, uz obećanje "makar mesec dana mi ovde čistili i sređivali, unosili stvari i sve ovo dovodili u red".

Preostali "sitni" radovi, kako kaže, biće završeni do avgusta nakon čega sledi tehnički prijem zdanja. Dilema da li je nova škola na klizištu, koje nije postojalo kada je počela da se gradi, međutim, i dalje postiji.

- Pre osam meseci na osnovu geomehaničkog elaborata postavljeni su markeri koji treba da pokažu da li je objekat na klizištu. Geomehanički elaborat koji je svojevremeno uradio beogradski "Energoprojekt“"ukazuje na to da je objekat na terenu gde nema podzemnih voda. Svako klizište može da se sanira, pa ukoliko se ovi markeri, koji sada miruju, pomere, mi ćemo utvrditi uzroke i odmah ih otkloniti. Ono što je sigurno jeste to da se škola neće pomeriti i sleteti niz brdo – kaže Jeremić.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

To što nova škola nije postala valjevski "Skadar na Bojani" i njena gradnja se završava, kako priznaje, "znači da ćemo se ponovo roditi".

- Gradnja je predugo trajala sa mnogo objektivnih, ali daleko više subjektivnih razloga za koje nema opravdanja. Projekat nove škole uradilo je valjevsko GP "Jablanica" pre skoro dve decenije ali zbog promena zakona kojih je čak bilo 18, novih standarda u građevinarstvu i novih materijala, projekat je nekoliko puta menjan. Bilo je propusta i grešaka, problemi su otklanjani u hodu, ali sve to je uticalo na to da gradnja traje ovako dugo - konstatuje zamenik gradonačelnika.

Do sada je u gradnju uloženo oko 300 miliona dinara, ali će ukupna cifra biti poznata tek kada svi radovi budu završeni, a nabavljena je i oprema za novu školu, za koju su novac obezbedili Ministarstvo prosvete i Grad.

Čim se đaci usele u novu, u staroj zgradi OŠ "Milovan Glišić" počeće rekonstrukcija. Taj objekat, naime, predviđen je za novu "strukovnu Petnicu", Međuregionalni informacioni centar koji se gradi po ugledu na MIC u Velenju, a koji je zajednički projekat Valjeva, Velenja, Srbije i Slovenije.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    21. jun 2017 | 13:40

    Nemoj da bude posle "Prodajemo skolu malo presla" .

  • Ljubica

    21. jun 2017 | 23:00

    Nešto slično je i sa školom u.Gornjem Milanovcu.

  • Raša

    21. jun 2017 | 20:21

    Siguran sam da su to znali i pre gradnje. Ovako grade jednu školu po ceni dve.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA