160 godina od rođenja Uroša Predića: Orlovat slavi jubilej slikaru Kosovke devojke (FOTO)

Manifestacija je počela plovidbom po Tamišu, a kroz različite događaje trajaće sve do kraja godine, tačnije 7. decembra, dana rođenja Uroša Predića

  • 0

Ove godine se obeležava 160 godina od rođenja slikara Uroša Predića. U njegovom rodnom selu Orlovatu, kod Zrenjanina, nizom programa obeležava se taj jubilej i na taj način skreće pažnja da treba da se nastave radovi na izgradnji replike rodne kuće slavnog slikara.

Izbacili sliku Kosovka devojka posle 40 godina iz Kliničkog centra CG, objašnjenje je mnogo sumnjivo!

Jedan od najvećih srpskih slikara epohe realizma Uroš Predić rođen je u Orlovatu 1857. godine, a po sopstvenoj želji u njemu je i sahranjen.

Meštani tog sela obeležavaju ove godine 160. godišnjicu od rođenja svog najpoznatijeg stanovnika, a tradicionalna manifestacija “Dani Uroša Predića”, koja je u toku nudi posetiocima više događaja posvećenih negovanju uspomena i sećanja na Predića. Manifestacija je počela plovidbom po Tamišu, a kroz različite događaje trajaće sve do kraja godine, tačnije 7. decembra, dana rođenja Uroša Predića.

Za taj dan predviđeno je otkrivanje biste Uroša Predića ispred osnovne škole u Orlovatu, polaganje cveća na slikarev grob na mesnom groblju i otvaranje izložbe u Narodnom muzeju u Zrenjaninu, u kom se čuvaju neki od najznačajnijih Predićevih radova.

 Foto: Wikipedia/Uroš Predić Foto: Wikipedia/Uroš Predić

Predić je ostavio dubok trag u srpskoj likovnoj umetnosti, prikazujući na platnu život običnih ljudi, ali i stvarajući maestralne portrete poznatih ličnosti. Posebno poglavlje u njegovom stvaralaštvu čini crkveno slikarstvo, a ikonostase je radio u hramovima, pa i kapelama, širom Vojvodine.

U svom Orlovatu 1926. godine uradio je ikonostas u hramu Vavedenja Presvete Bogorodice, graditeljskom delu Dragiše Brašovana, jednog od naših najvećih arhitekata modernog pravca. Crkva je podignuta 1924. godine na mestu prethodnih crkava, a odlikuje se vizantijskim elementima u konstrukciji i dekoraciji fasade i prozorskih otvora, trima kupolama, kao i na zvoniku, građenom po uzoru na srednjevekovne pirgove. Crkva je spomenik kulture od velikog značaja.

Sveti Sava blagosilja Srpčad, slika Uroša Predića iz 1921. godine. Čuva se u Narodnom muzeju u Beogradu. Foto: Wikipedia/public domain Sveti Sava blagosilja Srpčad, slika Uroša Predića iz 1921. godine. Čuva se u Narodnom muzeju u Beogradu. Foto: Wikipedia/public domain

Jedna od najpoznatijih njegovih slika je Kosovka devojka, a poznata su i njegova dela Vesela braća, Siroče, Hercegovački begunci, Na Studencu.... Uradio je čuvene portrete predsednika Jovana Cvijića, Đorđa Vajferta, Slobodana Jovanovića...

Daljinac baner

(Telegraf.rs / zrenjanin.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA