≫ 

POČETAK TREĆEG SVETSKOG RATA JE SAMO PITANJE VREMENA: Tenzija između SAD i Rusije raste, ali borbe neće krenuti od Sirije

"Gardijan" piše da se stvara utisak da tenzija između dve zemlje raste, a da je sukob samo pitanje vremena

  • 12

Američko-ruska konfrontacija u Siriji mogla bi da se završi u najgorem slučaju trećim svetskim ratompiše britanski list "Gardijan", ali ističe da, kada se uzmu obzir prihvaćena pravila i formalni kanali komunikacije, takva opasnost više ne postoji.

"Rusija ima način da drži celu Evropu u šaci, Amerika tu može malo šta da spreči" (VIDEO)

Poslednja alarmantna situacija dogodila se kada se američke snage oborile sirijski vojni avion, a Rusija saopštila da će u budućnosti bilo koji američki avion koji bude leteo zapadno od Eufrata smatrati potencijalnom metom.

Rusija je, takođe, najavila da prekida rusko-američku vruću liniju, koja je uspostavljena da bi sprečila sukobe u sirijskom vazdušnom prostoru, piše list.

I dok su SAD saopštile da su delovale u cilju odbrane opozicionih snaga koje se bore protiv Islamske države, Rusija se zapitala po čijem ovlašćenju SAD napada vladine snage u stranoj državi, navodi "Gardijan".

Dan kasnije SAD su optužile Rusiju za presretanje aviona iznad Baltika, pa se, kako navodi list, stvara utisak da tenzija između dve zemlje raste, a da je sukob samo pitanje vremena.

Ruski ciljevi u Siriji su, međutim, jasni od samog početka vojne intervencije septembra 2015 . Rusija je dugogodišnji saveznik Sirije i oseće određenu lojalnost prema sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu, piše list.

Foto: AP/Tanjug, Edlib Media Center Foto: AP/Tanjug, Edlib Media Center

Američka pozicija, za razliku od toga je, nedosledna, navodi "Gardijan" i dodaje da su SAD, dok je Barak Obama bio predsednik, podržavale različite opozicione grupe i insistirale da je odlazak Asada preduslov za postizanje dogovora.

Sa dolaskom Donalda Trampa na čelo SAD, američka politika prema Siriji mogla bi da doživi veliku promenu, s obzirom na njegovo zalaganje da SAD drži izvan ratnih žarišta u svetu, stava da Sirija nije od vitalnog američkog interesa i želje da unapredi odnose sa Rusijom.

Sve ovo dovodi do jedinog mogućeg zaključka da, praktično, nema šanse da Sirija bude detonator za oružani sukob između Rusije i SAD.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • amerika

    26. jun 2017 | 16:27

    Pa neka pocne vise...

  • БУРЕК И ТО ПРАЗАН.....(CПЛИЋО)

    27. jun 2017 | 00:12

    Дај престаните више да нас смарате са том тезом о трећим светским ратом- почео је он давно 1950-те, ратом између две Кореје, преко Вијетнамског, Југословенског, Авганистанског, Ирачког, Египатског,Либијског, Сиријског...................итд,итд...

  • DOSIJE X

    26. jun 2017 | 21:03

    A tu najgore ce proci SRBIJA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA