≫ 

Kod notara uskoro i po razvod!

Prvi čovek Javnobeležničke komore Miodrag Đukanović kaže za Novosti da su beležnici dali predlog da preuzmu ovaj deo posla

  • 9

Notari u Srbiji uskoro će imati pune ruke posla ukoliko država izađe u susret njihovom zahtevu da preuzmu sporazumne razvode brakova. Jer, više od polovine svih razvedenih brakova u zemlji (53,8 odsto) prekine se dogovorom, prenose "Večernje novosti".

Studenti, ne dajte da vas pljačkaju: Ako ste ovo platili kod notara, tražite pare nazad!

BRAKOVI VS RAZVODI: Stigli najnoviji podaci, evo koliko se ljudi venčalo, a koliko razvelo 2016.

Osim što će se građani razvoditi brže, korist će imati i sudovi, jer će ih rasteretiti velikog dela obaveza, kažu beležnici.

Prvi čovek Javnobeležničke komore Miodrag Đukanović kaže za Novosti da su beležnici dali predlog Ministarstvu pravde da preuzmu ovaj deo posla.

Foto-ilustracija: Profimedia/ImageSource Foto-ilustracija: Profimedia/ImageSource

- Javno beležništvo teži da proširi nadležnost, a jedan od pravaca je dobijanje preostalih vanparničnih postupaka. U okviru bračnog i porodičnog prava, to bi bili sporazumni razvodi. Komora će pokrenuti inicijativu kod Ministarstva pravde da i te nadležnosti pređu u ruke beležnika. Za to je neophodna izmena pozitivnog zakonodavstva, čiji predlagač može biti samo Ministarstvo - kaže Đukanović.

Prema rečima Ide Nikitović, portparola najvećeg suda u zemlji - Prvog osnovnog suda u Beogradu, sporazumni razvodi obično traju od jednog do tri meseca. Kada u braku ima dece, predmet se šalje Centru za socijalni rad, zbog starateljstva nad njima. Centar ima rok od 60 dana da odgovori, pa onda ceo postupak može da traje do šest mescei.

Foto: Profimedia/Caia Image Foto: Profimedia/Caia Image

S obzirom na to da beležnika ima u zemlji više nego članova sudskih veća koji se bave razvodima, može se očekivati da kod notara neće morati da se čeka ni dva meseca da bi par došao na red. Biće to "instant" razvodi.

Sudska taksa za razvod braka, bez obzira na to da li je u pitanju sporazum ili tužba, košta 2.660 dinara za inicijalni predlog, plus isto toliko za odluku. Dakle, ukupno 5.320 dinara.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veki

    6. jul 2017 | 08:03

    Kako doći do notara kada rade od 09 do 16h?????

  • DARKO 100%

    6. jul 2017 | 08:36

    Nemorate da brinete kako je drustvo krenulo nece biti ni brakova a samim tim ni razvoda!

  • Marko

    6. jul 2017 | 08:37

    Ako raite kad i notari morate da uzimate neplaceno vreme. Napravili smo brze saltere u opstinama da bi onda tu administraciju predali privatnim notarima jer pare idu njima dobrim delom a ne drzavnim sluzbama. A oni rade kao gospoda umesto da rade u 2 smene i vikendom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA