≫ 

Radnik "Nuklearnih objekata Srbije" ukrao radioaktivne ploče, pa OZRAČIO RUKE

Posle akcidenta dekontaminacija je trajala četiri sata, a na teren je izašla i policija

  • 7

Tehničar JP Nuklearni objekti Srbije (NOS), iz zgrade velikog nuklearnog reaktora u Vinči pokušao je da iznese olovne cigle i tako izazvao akcident!

NESREĆA U NIŠKOJ FABRICI: Pukla livačka peć, izlio se topljeni čelik

Kako saznajemo, on nije znao da je reč o ozračenom alatu, tako da je uspeo da se kontaminira, a posumnjalo se da je "zagadio" i prostorije u kojima je boravo što se posle preduzetih koraka ispostavilo kao netačno.

On je radioaktivni metal izneo u rancu, ali je prilikom napuštanja dvorišta preduzeća počeo da pišti kada je detektor registrovao zračenje. Radnik je odmah postavljen u specijalno odelo, kako ne bi kontaminirao kolege, zatim je izolovan na humanu dekontaminaciju, gde je utvrđeno da su mu samo ruke ozračene.

Očišćen je raznim hemijskim sredstvima, tuširan je u specijalnim uslovima, sa posebnim kanalizacionim odvodima.

Ivan Knežević, odgovorno lice za zaštitu od jonizujućeg zračenja rekao je za Večernje novosti da je nesrećni čovek kasnije u uređaju - meraču aktivnosti celog tela proveo 45 minuta i da je pokazalo da ništa opasno nije udahnuo.

- To je pokazatelj da nema radioaktivnih čestica u organizmu. Već mu je zakazan sistematski pregled, sa analizom krvi - rekao je on za ovaj list.

Posle akcidenta dekontaminacija je trajala četiri sata, a na teren je izašla i policija.

Kako se naglašava, olovne cigle su slobodno stajale u podrumu zgrade i zračile, što dodatno plaši radnike koji mogu da dođu u kontakt sa njima.

Sa akcidentom zvanično nisu upoznati u Agenciji za zaštitu od jonizujućeg zračenja, kao ni u nadzornom odboru JP "NOS", ali ni u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u čijoj nadležnosti se nalazi delatnost NOS.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grunf

    12. jul 2017 | 07:39

    Vole nasi da klepe , pa to ti je... ;-)

  • Zoran

    12. jul 2017 | 07:29

    Cisto sumnjam da nije znao, sigurnosni protokoli su na visokom nivou u NOS-u, a on je tehnicar koji tu radi zbog nekog predznanja, nije poslasticar pa nije znao.

  • SrbIN

    12. jul 2017 | 08:30

    Sve lopove treba ozraciti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA