≫ 

Psiholozi o tragediji u Rakovici: Ubice ne planiraju mesto zločina, tu agresiju nije lako zaustaviti

Prema rečima sudskog veštaka, ubica ne planira mesto na kome će počiniti zločin, jer je u stanjima tolikog besa i agresije nemoguće racionalno razmišljati

  • 15
Ubica, Marko Nikolić,Maja Djordjevic, Đorđević, ubistvo, Rakovica, centar sa socijalni rad Foto: Telegraf

Sudski veštak, Ana Najman smatra da su kontrolisana viđanja u centrima za socijalni rad vrlo problematična praksa i da treba promeniti način viđanja deteta u tim uslovima. Ubistvo žene i deteta ispred Centra za socijalni rad u Rakovici šest dana nakon ubistva žene u novobeogradskom Centru ona vidi pre svega kao ličnu i porodičnu tragediju, a ne gest koji je uperen protiv institucija.

Novi zločin u Beogradu: Muškarac ubio ženu i sina u Centru za socijalni rad (FOTO) (VIDEO)

Ja sam očajna! Ovako više ne može! Vapaj uživo, na ivici suza, koordinatorke Sigurne kuće posle ubistva žene i deteta

- Ne mogu da preporučim represivne mere, mislim da bi dodatna edukacija zaposlenih u Centru, kao i formiranje posebnih timova koji bi se bavili isključivo problematikom kontrolisanog viđanja bili rešenje da se ovo nikada ne ponovi - navodi Najman.

- Maksimalna isfrustriranost, emocionalna napetost i visok nivo agresivnosti koji je sigurno bio uperen protiv svake vrste poštovanja pravila i procedura koje nameću institucije sa kojima nasilnik mora da sarađuje, stvara situaciju gde lako dođe do stanja agresije i besa koji se usmerava ka drugima, a nekada i ka sebi - kaže socijalista medicinske psihlogije-sudski veštak, Ana Najman.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ona dodaje da ubica ne planira mesto na kome će počiniti zločin jer je u stanjima tolikog besa i agresije nemoguće racionalno razmišljati.

- Ta agresija se ne zaustavlja lako, i kao što smo videli bila je usmerena na samog počinioca u prvom slučaju, a u drugom i na dete. Počinitelj tada ne vlada sobom i situacijom, deca često budu ''kolateralna'' šteta" - rekla je Najman.

Ona smatra da predlog za uvođenjem obezbeđenja u centre nije nešto što može zasigurno da reši probleme.

- Teško da obezbeđenje može da predvidi bilo šta, jer navala besa se dešava u sekundi, to ne može da se kontroliše. Ni represivne mere nisu rešenje, jer su u pitanju ljudi koji ne žele da poštuju pravila koja im se nameću i otporni su na sve vrste psihoterapijske pomoći i mogućnosti da se promene - rekla je Najman.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Istovremeno psiholog, Zoran Musterović skreće pažnju i na odgovornost medija pri izveštavanju o ovakvim slučajevima.

On smatra da su mediji senzacionalističkim izveštavanjem o ubistvu majke troje dece ispred Centra za socijalni rad na Novom Beogradu pre sedam dana na neki način trasirali put da dođe i do ovog drugog zločina u Centru u Rakovici.

- Pripremljena je atmosfera u društvu kako čovek sam treba da razreši spornu situaciju, a ne institucije, jer su one navodno nesposobne i nemoćne, što kod psihički nestabilnih osoba podstiče agresiju i na neki način im šalje poruku da oni treba sami da reše "tu stvar"- kaže Musterović.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

On skreće pažnju da socijalni radnici nisu i ne mogu biti obebeđenje i bodigardovi.

- Oni prisustvuju i nadgledaju viđanje deteta sa jednim od roditelja, ali posle izlaska iz kancelarije oni ne mogu da kontrolišu dalju situaciju, kada frustracija i bes nagomilani možda još tokom susreta u centru eskaliraju u novu svađu i pokrenu lavinu-kaže on.

Musterović istovremeno upozorava da urušavanje ugleda i autoriteta institucija u javnosti, podstiče nasilnike da misle da sami treba da reše problem.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zena

    12. jul 2017 | 21:05

    Mozda obezbedjenje ne moze da predvidi ali moze na ulasku da pretrese svakog ko ulazi .On je dosao sa namerom da ubije jer je imao noz kod sebe nije ga pozajmio od socijalnog radnika !znaci da je sa obicnim pretresom na ulazu mogla biti sprecena tragedija !da li ce sad neko uciniti bilo sta !Sramota vise!!!

  • Snezana

    12. jul 2017 | 21:49

    Meni samo nije jasno kako neko ko je osudjivan i bio u zatvoru zbog nasilja u porodici nad zenom i detetom ima pravo da to isto dete vidja, pa makar to bilo i u kontrolisanim uslovima?

  • Deks

    12. jul 2017 | 22:24

    Izjava psihološkinje je krajnje sporna. U oba ova slučaja sve ukazuje da se nije radilo o ubistvu u afektu već o isplaniranim zločinima. Oni su počinjeni nakon dužeg perioda kumulirane agresije i ispoljenih pretnji. Niko ne može da me uveri da se ne može ništa uraditi protiv nasilnika koji preti smrću sadašnjoj ili bivšoj ženi ili ostalim članovima porodice. Oni treba da budu "neutralisani" odlaskom u zatvor ili da budu pod stalnim nadzorom policije. Mesto radnje zločina je svakako indikativno i ukazuje da se zločinac tu oseća sigurno da može počiniti tako nešto, ali ono može da se desi i drugde. Setimo se prošlogodišnjeg zločina u ovo vreme u Žitištu kada je stradalo i mnogo slučajnih žrtva što samo ukazuje na beskrupuloznost ovakvih nasilnika.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA