OVO JE BILA GODINA USPEŠNIH INVESTICIJA: Beograđane čeka lepši i bolji grad

- Imamo plan šta ćemo raditi, od rekonstrukcije Trga Slavija, Bulevara oslobođenja, pretvaranja Obilićevog venca u pešačku zonu do sređivanja Trga republike - istakao je Siniša Mali planove za sledeću godinu

  • 4

Za samo 18 meseci ova gradska vlast je od 1,1 milijarde dinara nasleđenog duga vratila 215 miliona evra, za šta smo mogli da kupimo 1.400 novih autobusa ili da napravimo 70 novih obdaništa, rekao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Sumirajući rezultate u ovoj godini on je kao jedan od najvažnijih naveo stabilizaciju javnih finansija i pokretanje najvećeg projekta u ovom delu Evrope - "Beograd na vodi”.

- Od prethodne gradske vlasti nasledili smo 1,1 milijardu dinara dugova i preko 20 posto budžetskog deficita. Do kraja ove godine mi ćemo taj deficit smanjiti ispod osam odsto, a do kraja sledeće ispod pet procenata. Dakle, za samo dve i po godine smanjićemo budžetski deficit četiri puta. Vraćamo dugove, ali i pravimo osnovu za dalji razvoj. Naša odgovornost ogleda se i u tome što uvodimo red u poslovanje javnih preduzeća i vodimo računa o svakom dinaru građana - rekao je Siniša Mali.

Prema njegovim rečima, budžet za sledeću godinu će biti i razvojan i restriktivan, što znači da se štedi na onome što nije važno za građane Beograda, a investira u infrastrukturu.

- Više od 23 milijarde dinara investiraćemo u kapitalne investicije, a već na proleće počećemo izgradnju 73 kilometra kanalizacione i 65 kilometara vodovodne mreže. Napravili smo plan da u narednih deset godina svaka kuća u Beogradu ima priključak i za kanalizacionu i vodovodnu mrežu. To je investicija od 575 miliona evra, ali je to osnova za ravnomeran razvoj Beograda – istakao je Mali.

Foto: Promo Foto: Promo

Govoreći o proslavi Nove godine, gradonačelnik je napomenuo da za Grad Beograd to predstavlja investiciju koja će doneti profit.

- Proslava novogodišnjih praznika krenula je početkom decembra i trajaće do sredine januara. Očekujemo za četiri praznična dana rekordan broj turista, oko 150.000. Podaci hotelijera i tur-operatera pokazuju da su kapaciteti već popunjeni, tako da očekujemo i rekordan prihod. Podnećemo celokupan izveštaj o prihodu, koji ne može da bude ispod 30 miliona evra. Za proslavu Nove godine grad će potrošiti između 20 i 22 miliona dinara, a biće i sponzora koji će pomoći i ujedno iskoristiti praznike za svoju promociju. Prošle godine prihod je bio oko 17 miliona evra  - objasnio je Siniša Mali i dodao da se sledeće godine očekuje još više jer je proslava Nove godine za grad investicija, a ne trošak.

Govoreći o planovima za 2016, on je rekao da Beograđane čeka bolji i lepši Beograd.

- Imamo plan šta ćemo raditi, od rekonstrukcije Trga Slavija, Bulevara oslobođenja, pretvaranja Obilićevog venca u pešačku zonu do sređivanja Trga republike. Uredićemo minimum 40 fasada u centru grada i kupićemo 13 novih auto-čistilica za "Gradsku čistoću”, kako bi grad bio još lepši i čistiji - rekao je Siniša Mali i dodao da se radi na ostvarivanju obećanja Beograđanima da će se grad baviti rešavanjem njihovih problema.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragaan

    24. decembar 2015 | 11:48

    Ceka li nesto druge gradove u Srbiji, osim bede, propadanja i nemastine?

  • Zeljko

    24. decembar 2015 | 11:56

    Pa naravno, od nove godine manje para gradovima 30% od poreza, a sav taj novac pravac Beograd. Zivi bili beogradjani iz unutrasnjosti. Bolje biti zadnji u gradu nego prvi u selu. Nije ni cudo sto nam se zemlja raspada, u Srbiji ne postoji nista vise osim Beograda i Vojvodine. Kada bi se svi vratili kuci u Beogradu nebi ostalo vise od 30000 ljudi. Svaka vam cast, samo vi da zivite

  • MK

    24. decembar 2015 | 12:06

    A Novi Sad ,Bujanovac,Vranje,Leskovac,Novi Pazar bitan je Beograd

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA