FOND ZA MLADE TALENTE je šansa za BUDUĆE PRVAKE SVETA

Mladi naučnici, dobri učenici i ostali mladi talenti moći će da se prijave za stipendije čim bude izašao konkurs koji će biti objavljen najkasnije do marta naredne godine

  • 0

Priča o devojčici Jovani Savić, koja je svirala violinu u Knez Mihailovoj, želeći da na taj način skupi novac za novi instrument, promenila je svest kako medija tako i vlasti o pitanju talentovane dece koju treba stipendirati.

Sama skupila novac svirajući violinu u Knezu: Sjajna Jovana osvojila 1. mesto u Italiji (VIDEO)

- Zahvaljujući "Blicu" i priči o maloj violinistkinji Jovani Savić, rodila se ideja za pokretanje Fonda za mlade talente. Razgovarajući sa Jovanom, njenom majkom i profesorima, shvatili smo da postoji mnogo takvih, pojedinačnih slučajeva i da nećemo moći uspešno da rešimo probleme koje imaju ako se bavimo svakim pojedinačno. Iz tog razloga smo pokrenuli inicijativu u Skupštini grada da se formira Fond za mlade talente - objašnjava gradski menadžer Goran Vesić u intervjuu za "Blic".

Uspeh Anike i Kristine je POBEDA svih BEOGRAĐANA i dokaz da postajemo pristojno društvo!

Foto: Promo Foto: Promo

Mladi naučnici, dobri učenici i ostali mladi talenti moći će da se prijave za stipendije čim bude izašao konkurs koji će biti objavljen najkasnije do marta naredne godine.

Fond će moći da daje klasične stipendije, finansira odlaske na takmičenja, stipendije u inostranstvu...

Fond počinje sa radom 1. januara 2016, a Grad Beograd već je opredelio 100.000 evra iz budžeta. Sa tri miliona dinara pomogla je Srpska banka.

- Naš cilj je da Fond ima 300.000 do 500.000 evra godišnje. Poslao sam pismo mnogim kompanijama u kom sam objasnio ciljeve fonda i zamolio da uplate novac za talente. Privredna komora Srbije će pozvati svoje članice da uplate novac. Svaka uplata nam je važna. Fond će jednom godišnje dati izveštaj kome je otišao novac. Postoji mogućnost da kompanije preko fonda preuzmu stipendiranje i da prate razvoj deteta – kaže menadžer.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Formiranje Fonda za mlade talente treba da bude primer kako svi zajedno kao društvo možemo da pomognemo.

- Ovo je prilika za obnovu zadužbinarstva, da svako od nas pomogne i da ostavimo nešto celom društvu – ističe Vesić.

U upravnom odboru fonda su ugledni profesori, dekani, direktori, novinari i sportisti, a predsednik je Nela Mićović, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika.

Početkom januara održan je koncert humanitarnog karaktera na kojem je prikupljeno 230.000 dinara za mlade violinistkinje Kristinu Marčuku i Aniku Goldner, koje su taj novac iskoristile da otputuju u muzički kamp u Belgiji.

Kristina i Anika uspele su da se među 260 kandidata iz celog sveta izbore da uđu u krug od 20 mladih talenata koji će imati priliku da sarađuju sa najuspešnijim violinistima sveta i da od njih dosta nauče.

(Telegraf.rs / Beoinfo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA