Šta da radite sa prirodnom jelkom kad prođu praznici (uputstvo)

Rasprodate jelke u Beogradu. Znate li gde da je držite u stanu tokom praznika?

  • 2

Interesovanje građana za kupovinu jelki sa busenom i ove godine je veliko, tako da su u rasadnicima "Zelenila Beograd" skoro sve su već prodate, kažu u tom preduzeću.

U ponudi, su jelke veličine od od 60 santimetara do 2, 5 metra, a cene se kreću od 1.300 do 2.500 dinara. Građani su uglavnom kupovali stabla srednje veličine koji manje bockaju i čije grane deca mogu da dohvate dohvate i okite, kaže pejzažni arhitekta u "Zelenilu" Tanja Batalo.

- Interesovanje i ove godine je veliko, građani su se odazvali našem pozivu da kupuju jelke s busenom i uglavnom sve što smo pripremili za ovu sezonu je već rasporodato. Ima još malo stabala u ponudi, ali većina i one najlepše su već rasprodate - rekla je Batalo za Tanjug.

>>> Pazite na poziciju crvenih ukrasa

Prema njenim rečima građani se sve više okreću kupovini jelki sa busenom, pre nego veštačkim i tako doprinose zaštiti životne sredine, a mogu kasnije da jelku iznesu i da ona nastavi da žive uz adekvatnu negu.

SAVETI ZA ONE KOJI IMAJU PRIRODNE JELKE

Kako kaže, sugrađanima koji se interesuju i kako da ih održavaju, zaposleni u "Zelenilu Beograd" daju uputstva.

Savetujemo im da jelke drže dalje od izvora toplote, da ih zalivaju ili orošavaju, objašnjava Batalo.

"Zelenilo Beograd" omogućilo je svojim kupcima, da ukoliko nemaju u svojoj blizini prostor gde mogu nakon praznika zasaditi jelke, mogu da ih donesu u rasadnike tog preduzeća na Voždovcu i u Zemunu , odakle će se organizovati akcija sadnji novogodišnjih jelki.

- Pozivamo građane koji nemaju dvorište ili plac gde ih mogu posaditi da ih donesu kod nas, a mi ćemo kasnije organizovati sadnju jelki. Na ovaj način produžavamo život četinara ali i istovremeno utičemo na povećanje zelenih površina u prestonici, što je neophodno i korisno - kaže Batalo.

Kada prođu praznici, drvo ne treba odmah iznositi napolje, već je potrebno da se obezbedi period prilagođavanja, savetuju stručnjaci "Zelenila Beograd".

Ovo preduzeće već ima unapred odabrane lokacije za sadnju, ali dalji posao zavisi od toga koliko će građani jelki doneti. Uglavnom godišnje se oko trećina prodatih jelki vrati nazad za sadnju.

Preporuka je i da drvo koje se sadi, bude najmanje pet metara udaljeno od nekog objekta, kako prilikom rasta ne bi oštetilo fasadu ili podzemne instalacije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljuta

    28. decembar 2016 | 22:42

    Uopšte ne mogu da shvatim zašto sečete jelke zarad nekoliko dana praznika?!?!?! Šta je problem u veštačkim???

  • Kolle

    28. decembar 2016 | 17:38

    U šporet

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA