≫ 

Kad su spustili crni plašt, zasijao je ponos svih žena, Beograda i bivše Jugoslavije (FOTO)

Ona se borila i, ispred svog vremena, za rodnu ravnopravnost uvek izlažući suštinske probleme nežnijeg pola

  • 0
Printskrin: Tanjug/Zoran Colić Printskrin: Tanjug/Zoran Colić

Spomen ploču književnici i novinarki Mirjani Jakovljević, Mir - Jam otkrili su danas u Njegoševoj ulici na Vračaru predsednik te opštine Milan Nedeljković i zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović.

POZNAVAO MIR JAM, PRIVODIO GA GESTAPO: Neverovatna ispovest 95-godišnjeg čika Mikija! (FOTO) (VIDEO)

Nedeljković je u obraćanju prisutnima rekao da je Jakovljević, znamenita novinarka i književnica obeležila svoje vreme, između dva svetska rata ali je i rado čitana i u savremeno doba što pokazuje i činjenica da je veliki broj njenih dela ekranizovan.

Prema njegovim rečima, popularna Mir Jam je potanko u svojim delima i novinarskim člancima objasnila i opisala građanski stalež između dva rata.

- Verovatno je zbog toga, posle Drugog svetskog rata, došla u situaciju da bude marginalizovana, ali to ne umanjuje snagu njenog originalnog novinarskog i pristupa u književnosti - rekao je Nedeljković dodajući da spomen - ploča pokazuje da Jakovljević nije zaboravljena.

Radulović je istakla da joj je velika čast da otkrije ploču ženi, poznatoj spisateljici, koja je, kako je rekla, u naše živote uzela jednu dozu slikovitosti, ljubavi i sentimentalnosti.

Kako je navela, spomen - ploča je zahvalnost knjiyyevnici koja je kroz svoje romantične priče dopirala do svojih čitateljki pokazujući da postoji nada, istinska ljubav...

- Ona se borila i, ispred svog vremena, za rodnu ravnopravnost uvek izlažući suštinske probleme nežnijeg pola - rekla je Radulović.

Printskrin: Tanjug/Zoran Colić Printskrin: Tanjug/Zoran Colić

Prema njenim rečima, Jakovljević se borila da žene danas ostvare svoje pravo na obrazovnje, zaposlenje i svoje pravo da se više pitaju za stvari u našoj zemlji.

Radulović je ocenila da su zahvaljujući upravo Mir Jam, koja je bila ispred svog vremena i često izložena oštrim kritikama, mlade žene danas ravnopravni članovi društva.

- Zahvalnost danas dugujemo njoj ne samo kao spisateljici već i kao jakoj ženi u onom periodu koja pokazala šta znači boriti se za svoj stav i svoje pravo u društvu -  zaključila je Radulović.

Upravnik Univerzitetske biblioteke ''Svetozar Marković'' Aleksandar Jerkov rekao je da je Jakovljević srpska spisateljica čije je ime, srećom, u poslednje vreme postalo popularno i dobro poznato zahvaljući kako dobrom uspehu njenih dela, već i preradom tih dela u obliku telivizijskih serija i filma.

- Ta popularnost nije ništa novo. Ona je celog života bila i popularna i potcenjena -rekao je Jerkov.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA