≫ 

Na krovu zgrade u Beogradu osvanuo grafit posvećen četničkom vojvodi, Momčilu Đujiću: Pogledajte kako je pravljen (VIDEO)

Pop Đujić učestvovao je u ustanku srpskog naroda na prostoru zapadne Bosne i Dalmacije

  • 42

U Beogradu je osvanuo grafit posvećen Momčilu Đujiću, četničkom vojvodi, koji je 1933. godine postao pravoslavni sveštenik u strmičkoj parohiji u Kninu, a od 1935. godine organizovao je četnička udruženja u okolini Knina.

Sećate se Amerikanca četnika? Preti mu smrtna kazna (FOTO)

Optuživali su ga da je bio na čelu četničke Dinarske divizije koja je počinila brojne zločine nad Hrvatima Dalmacije od Gata, Tugara, Cista, Dugopolja, Kijeva i brojnih drugih mesta.

Foto: Wikimedia/znaci.net Foto: Wikimedia/znaci.net

Ono što je prilično nepoznato hrvatskoj javnosti je uloga popa Đujića u ustanku srpskog stanovništva koji je počeo 27. jula 1941. na prostoru zapadne Bosne, Like i severne Dalmacije.

Taj datum se u Jugoslaviji slavio i u Hrvatskoj i u BiH kao "Dan ustanka".

Suđeno mu je u odsutnosti 1947. godine za ratne zločine i proglašen je krivim. Nakon 41 godine, tačnije 1988. je pokrenut postupak za izručenje Amerikanaca, ali zbog raspada Jugoslavije nije služio zatvorsku kaznu.

Pogledajte video:

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    23. maj 2017 | 14:52

    Večna slava i hvala Živeo Kralj Živela Srbija

  • srbin iz srbije

    23. maj 2017 | 15:04

    Slava ti Vojvodo!

  • eh

    24. maj 2017 | 03:55

    Šta je uradio selu Kanjani? Šta je uradio na Markovcu-Topolji? A što je primao pomoć od NDH i Davida Sinčića? I taj doživi 92 godine...I ovakav članak u srpskim novinama u 2017... E dzabe si živ sahranjen, Nedeljku Barniću..Dzabe si umrla draga Darinka Radović. Niste trebali da ginete za ovu zemlju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA