≫ 

Beograd je već imao fontanu koja je bila glavna atrakcija između dva rata: Evo gde se nalazila i šta je tu danas (FOTO)

Fontana je bila veoma ozbiljno zamišljena i izvedena

  • 4

Muzička fontana na Slaviji je postala glavna atrakcija u Beogradu za svega nekoliko dana. Međutim, malo je poznato da je Beograd već imao manje impozantnu fontanu, napravljenu 1927. godine, koja se nalazila na Terazijama

Spektakularan snimak dronom muzičke fontane na Slaviji: Posle recite da nije najlepša u Evropi (VIDEO)

Mada mlađim Beograđanima to deluje neobično, nasred Terazija je nekada postojala raskošna fontana, koja je značajno doprinosila lepoti centralnog dela grada.

Prva fontana u Beogradu je izgrađena 1927. godine baš na Terazijama kod tadašnje tramvajske okretnice, a uklonjena je 1947. prilikom rekonstrukcije trga.

Foto: Arhiva Foto: Arhiva

Kružni bazen bio je sačinjen od zelenog granita.

Fontana je bila veoma ozbiljno zamišljena i izvedena, jer joj je pod bio od murano stakla, pa samo možemo da pretpostavimo kako je to moglo da izazove lep vizuelni efekat kod prolaznika.

Foto: Arhiva Foto: Arhiva

Fontana je svečano puštena u rad 2. aprila, a kompletno je završena u novembru 1927. godine.

Foto: Arhiva Foto: Arhiva

Imala je dva plitka koncentrična bazena.

Manji bazen bio je uzdignut nešto više, a duž njegove ivice bilo je postavljeno osam lavljih glava, iz čijih su čeljusti isticali slapovi vode.

Foto: Arhiva Foto: Arhiva

Čitava fontana bila je opremljena znalački postavljenim sistemom prskalica sa različito intenziviranim mlazevima, koji su stvarali maštovitu igru vode.

Danas je na mestu ove prelepe fontane ostrvo, a oko njega saobraćaj ide punim intenzuitetom - Terazije su žila kucavica Beograda, i frekvencija ljudi i vozila je tolika, da svakodnevno ovaj deo grada izgleda kao jedna velika košnica.

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • шумадинац

    22. jun 2017 | 09:22

    Комунисти чега год су се дохватили то су и уништили,а и нису знали другачије .Гомила неписмених и необразованих је тада као и данас окупирала Србију и протерала или побила све који су били учени и писмени.То је кључ Српског проблема од којег се нисмо ни до дан данас опоравили

  • Раднаскела

    27. jun 2017 | 11:47

    Ко не зна да направи, а зна да уништи? Комуништи.

  • ☆☆☆

    23. jun 2017 | 00:49

    Koga zanima kako je izgledala može još uvek da vidi repliku kod železničke sranice na Novom Beogradu,tamo gde je nekada bila replika Terazija,ostala je samo ovakva fontana.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA