SAMIT U BEOGRADU KAKAV NI TITO NIJE PRAVIO: Evo koliko će premijera, novinara i vlasnika svetskih firmi ugostiti Beograd!

Samit u Beogradu biće najveći takav skup u Beogradu još od vremena Josipa Broza Tita, a ugostiće 17 premijera, a njihovi domaćini biće srpski predsednik Vlade Aleksandar Vučić i Li Kećijang

  • 36

U Beogradu sutra počinje Treći sastanak lidera Kine i zemalja centralne i istočne Evrope (CIE), pod nazivom "Beogradski susret". Pored domaćina, premijera Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kine Li Kećjanga, na samitu će učestvovati još 14 premijera zemalja učesnica, dok će hrvatsku delegaciju predvoditi prvi potpredsednik vlade.

Na samitu i pratećem Privrednom forumu, 16. i 17. decembra u Palati "Srbija" i Centru "Sava", učestvovaće VIŠE OD DVE HILJADE ČLANOVA privrednih i državnih delegacija Kine i 16 zemalja CIE, koji će razmatrati goruće teme iz oblasti poljoprivrede, industrije, turizma, internet tehnologije, transporta i infrastrukture.

PRIPREME ZA KINESKI SAMIT U BEOGRADU: Policija proverava 3500 ljudi!

Cilj sastanka u Beogradu je, kako je navela Vlada Srbije, da obezbedi nastavak zajedničkih napora za jačanje saradnje Kine i zemalja CIE, pokrenute pre tri godine u Budimpešti, a nastavljene i produbljene na sastancima u Varšavi aprila 2012. godine i Bukureštu novembra 2013. godine.

Poseban akcenat je stavljen na unapređenje privredne saradnje, te će "Beogradski susret" biti usmeren na razmatranje i postizanje dogovora o konkretnim projektima saradnje i ulaganja.

PREMIJER KINE: U Beograd dolazim zbog kapitalnih projekata

Vučić je, u autorskom tekstu za Tanjug uoči samita, izjavio da Srbija nije zemlja između Istoka i Zapada, već mesto njihovog kreativnog susreta, i poručio da je naša strateška vizija moderna Srbija kao privredno, saobraćajno i kulturno raskršće jugoistočne Evrope i most Istoka i Zapada u 21. veku.

Prema njegovim rečima, za realizaciju strateške vizije Srbije od ogromnog značaja je izgradnja brze pruge Beograd-Budimpešta.

- U kineskoj strani osećamo da imamo moćnog i pouzdanog partnera, sa kojim našu viziju možemo brzo i odlučno da sprovedemo u delo - naveo je premijer Srbije.

Premijer Li je, u ekskluzivnom autorskom tekstu za Tanjug, naveo da će na Trećem sastanku biti utvrđene "Beogradske smernice", koje će predložiti izvestan broj inicijativa u cilju jačanja sveukupne saradnje zemalja učesnica.

- Kina se nada da će to biti prilika da 17 zemalja sinhronizuju međusobne srednjoročne i dugoročne razvojne ciljeve i Stratešku agendu za saradnju Kine i EU 2020, da otpočnu formulisanje srednjoročne agende za saradnju između Kine i zemalja CIE, i ojačaju saradnju kako bi ona brzo sazrela i napredovala - poručio je Li.

Prema informacijama iz Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima, za izveštavanje sa Samita akreditovano je oko 1.100 novinara iz 110 redakcija. To je tri puta više medijskih predstavnika nego što je bio slučaj na prethodna dva Samita, što govori o značaju skupa.

Kako je rečeno novinarima na brifingu u Vladi Srbije, dolazak u Beograd prvih premijera, među kojima Lija, očekuje se danas, a u utorak su predviđeni bilateralni sastanci učesnika.

U utorak popodne biće održan Četvrti ekonomski forum u Centru "Sava", koji će otvoriti Vučih, Li i premijerka Poljske Eva Kopač.

U Centru "Sava" predstaviće se brojne kineske kompanije, a predviđeno je održavanje tri tematska panela s velikim brojem učesnika.

Isto popodne u Palati "Srbija" biće održan sastanak šefova vlada, na kojem će pozdravne govore održati Vučić i Li. Posle sastanka je predviđeno obraćanje medijima dvojice premijera, a potom svečana večera i prijem.

U sredu, 17. decembra, biće održan sastanak premijera Kine, Srbije, Mađarske i Makedonije, na kojem će se razgovarati o izgradnji pruge Budimpešta - Beograd, posle čega su planirane i izjave za medije.

Sreda popodne predviđena je za sastanke u okviru zvanične posete premijera Kine Srbiji, a prvi je razgovor LI-Vučić.

Li je prvi kineski premijer koji boravi u Srbiji još od 1986. godine.

OD TITA DO VUČIĆA: Svi skupovi svetskih lidera koje je ugostila Srbija! (FOTO) (VIDEO)

Srpska i kineska strana trebalo bi da potpišu niz sporazumna koji su u pripremi, a potom će se premijeri Kine i Srbije obratiti novinarima.

Kineski premijer sastaće se u četvrtak i s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, a zatim će delegacije Kine i Srbije prisustvovati svecanom otvaranju mosta Zemun - Borča, koji gradi kineski partner.

Kineskom premijeru Kećijangu, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, dodeliće zvanje počasnog građanina Beograda.

SAMIT U BROJKAMA:

* 17 premijera država

* 5.000 učesnika

* 1.100 akreditovanih novinara

* 110 redakcija pratiće događaj

* 10.000 policajaca obezbeđivaće skup

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Andrijana

    15. decembar 2014 | 19:30

    Samit u Beogradu i susret sa premijerom Kine , države sa najjačom privredom sveta je velika šansa za Srbiju!

  • Nina KV

    15. decembar 2014 | 16:53

    Posle 28 godina kineski premijer dolazi u Beograd i samitu će prisutvovati visoki zvaničnici 17 zemalja centralne i istočne Evrope. Ovo je izuzetna čast kako za Srbiju, tako za njene gradjane i jedinstvena prilika da Srbija bude domaćin ovako značajnog skupa.

  • VATROMET

    15. decembar 2014 | 20:43

    Srbiji se vraca stari sjaj koji je nekada imala,ovi skupovi su velika sansa za nas. Premijer Vučić je odgovoran čovek koji vodi ozbiljnu i odgovornu politiku.Ovako nesto se nije moglo videti od vremena Tita.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA