SRBI U ALBANIJI: Ne poštuju se prava srpske manjine

Simo Hajkoja Hajković, predsednik pravoslavnog slovenskog Udruženja Sveti Vladimir iz Skadra, rekao je da je u okolini Skandra, gde živi puno Srba, situacija relativno mirna, ali da oni nisu zadovoljni svojim položajem

  • 2

Položaj Srba u Albaniji nije dobar, prava manjina, pa i naša, se ne poštuju, preneli su Tanjugu predstavnici Srba u toj zemlji, i izrazili nadu da će poseta premijera Aleksandra Vučića i njegovi razgovori sa albanskim političkim vrhom doprineti poboljšanju njihovog položaja u Albaniji.

VUČIĆ I RAMA O DRONU! Premijer Srbije poručio Albancima: Ne možete se šaliti sa VELIKOM ALBANIJOM!

Predstavnici Srba sastali su se danas popodne u ambasadi Srbije u Tirani sa premijerom Vučićem, prvim predsednikom jedne srpske vlade koji je posetio Albaniju.

Simo Hajkoja Hajković, predsednik pravoslavnog slovenskog Udruženja Sveti Vladimir iz Skadra, rekao je izveštaču Tanjuga da je u okolini Skandra, gde živi puno Srba, situacija relativno mirna, ali da oni nisu zadovoljni svojim položajem, jer nemaju prava koja bi trebalo da ima jedna manjina.

- Nemamo školu na našem jeziku, nemamo naše novine, pa čak ni televizijski dnevnik na srpskom - kazao je on i posebno ukazao da bi bilo značajno za srpsku manjinu, ali i za albansku državu, da se uvede informativna emisija na našem jeziku.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Time bi, kako kaže Hajković, Albanija pokazala da poštuje manjine i međunarodne konvencije o manjinama, koje to traže od svih potpisnica. To se do sada, međutim, kako konstatuje, nije uradilo. Hajković je izrazio nadu da će poseta premijera Vučića i razgovor sa albanskim zvaničnicima doprineti poboljšanju položaja Srba u Albaniji.

Pavle Jakoja Brajović, predsednik Udruženja srpsko-crnogorske nacionalne manjine "Morača - Rozafa" iz Skadra, objasnio je da je kada je osnovano to udruženje napravljen popis srpske manjine u Skadru i okolini, a onda i u drugim mestima, gde se došlo do brojke od 30.000 Srba i Crnogoraca, pravoslavaca i muslimana, koji žive u Albaniji.

On je rekao da srpska manjina nije učestvovala u poslednjem popisu koji su sprovele albanske vlasti, jer je u popisnom formularu bila jedna tačka za koju su smatrali da ih diskriminiše.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kula

    27. maj 2015 | 20:59

    Upoznao sam Pavle Jakoja Brajovica i Nimeta iz Skadra kad sam nekoliko puta isao tamo za nekoliko godina...divni ljudi...ovim putem ih pozdravljam od srca...i video sam da su albanci tamo vedri i druzevni ka nama iz Srbije...nikada nikakav problem imao nisam...njihov najveci problem su siptari koji dolaze sa kosova od njih nasi turisti trebaju da se paze a od mestana albanije ne naravno...

  • Mrki Vuk

    27. maj 2015 | 23:08

    Pozdrav za braću !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA