VLADA SRBIJE DOSTAVILA AKCIONI PLAN ZA POGLAVLJE 24: Čeka se EU da odredi svoju pregovaračku poziciju

Šefica pregovaračkog tima Srbije u pregovorima sa EU Tanja Miščević rekla je da je Evropska komisije dala veoma pozitivno mišljenje o akcionom planu za poglavlje 24 - Pravda, sloboda i bezbednost

  • 0

Vlada Srbije je dostavila Akcioni plan za poglavlje 24 članicama EU na razmatranje a pošto ga usvoji Savet EU od Srbije će se tražiti da dostavi svoju pregovaračku poziciju, rekli su članovi pregvaračkog tima Srbije za pregovore o članstvu u EU.

- Akcioni plan za poglavlje 24 je utvrđen od strane Vlade Srbije protekle nedelje i upućen predsedavajućem EU koji ga je prosledio svim državama članicama radi razmatranja - rekao je šef pregovaračke grupe za poglavlje 24 i državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Nikolić.

Na sastanku Nacionalnog konventa o pripremama za otvaranje tog poglavlja koje se odnosi na bezbednost, migracije, borbu protiv organizovanog kriminala i drugo, Nikolić je rekao da je taj akcioni plan takođe predstavljen članicama EU prošle nedelje u Briselu.

VUČIĆ PISAO MILANOVIĆU: Srbija će pružiti pomoć Hrvatskoj u borbi protiv poplava!

Šefica pregovaračkog tima Srbije u pregovorima sa EU Tanja Miščević rekla je da je Evropska komisije dala veoma pozitivno mišljenje o akcionom planu za poglavlje 24 - Pravda, sloboda i bezbednost.

Foto: Aleksandar Anđić Foto: Aleksandar Anđić

- Na osnovu te procene sada države članice u formatu COELA - Komiteta za proširenje, raspravljaju i predlažu Savetu (EU) usvajanje plana i onda od nas traže pregovaračku poziciju - rekla je ona.

Miščević je ocenila da će pisanje pregovaračke pozicije biti jednostavnije s obzirom na složenost pisanja akcionog plana.

Nikolić je rekao da treća i verzija akcionog plana za poglavlje 24 za koju je Evropska komisija dala pozitivno mišljenje pre oko mesec dana, nije pretrpela radikalne izmene u odnosu na prethodnu verziju. Prema njegovim rečima, najvažnije izmene se odnose "na sistematizovanje aktivnosti koje su predviđene da se sprovedu u prvom kvartalu 2016. godine".

NE KOSOVO U UNESKO! Tomislav Nikolić čita Tvitove ambasadorima (UŽIVO) (VIDEO)

- Ova aktivnost je usled naglog povećanja priliva migranata prerasla u operativni plan za rešavanje ovog problema - rekao je on.

Foto: Tanjug/Danilo Peternek Foto: Tanjug/Danilo Peternek

Istakao je da je taj operativni plan usvojen u veoma kratkom roku i da je Evropska komisija zadovoljna njegovim sadržajem.

- Međutim, mi nismo zadovoljni finansijskom podrškom iz Evropske unije u suočavanju sa intenzivnim tranzitom (izbeglica) ali se iskreno nadamo boljem razumevanju u budućem periodu - rekao je on.

Miščević je rekla da u užem pregovaračkom timu nema glavnih pregovarača za poglavlje 23 i 24 ali da pojedini članovi tima, poput nje i zamenika direktora Kancelarije za evropske integracije Srđana Majstorovića, redovno prate aktivnosti za ta poglavlja.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA