VUČIĆ: Ponosan sam što nijedna pekara vlasnika muslimana nije bila meta napada!

- Srbija je uspela da obezbedi mir i bezbednost - rekao je srpski premijer povodom terosrističkih napada u Parizu i dodao da će pratiti razvoj situacije na terenu

  • 53

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, izjavio je danas da je Srbija posle terorističkih napada u Parizu preduzela dodatne mere bezbednosti,da neće menjati dosadašnju, mudru i odgovornu, politiku, te da će se pratiti situacija na terenu i adekvatno reagovati.

- To je najbolja zaštita od svakog neodgovornog poteza, iako na to ne možete stoprocentno da utičete nikad - rekao je Vučić pre početka Konferencije povodom Međunarodnog dana tolerancije "Srbija na putu ravnopravnosti i tolerancije: iskustva Poverenika za zaštitu ravnopravnosti".

ARAP NEMA PREDNOST NAD NE-ARAPOM, BELAC NIJE BOLJI OD CRNCA! Evo šta je Vučić rekao o NAPADU u Parizu

On je rekao da je ponosan na to što u Srbiji niko nije napadao građane muslimanske veroispovesti, njihove radnje, pekare, te da bi to, ukoliko se dogodi, bilo oštro sankcionisano.

- Srbija je uspela da obezbedi mir i bezbednost - rekao je Vučić.

Upitan kakva je bezbednosna situacija budući da je jedan od terorista u Parizu prošao i kroz Srbiju na migrantskoj ruti, Vučić je rekao da je kroz Srbiju prošlo 490.000 migranata.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Neki od terorista su iz Pariza, rekao je Vučić i upitao da li to znači da više niko ne treba da ide u taj grad.

- Lek i najbolja odbrana za sve nas je da umesto pumpanja mišića i hvalisanja kako smo na sve spremni najvažnije je da sebe zaštitimo od njihove mržnje, a njih os dvoje i šaljemo poruke mira - rekao je Vučić.

On je primetio da ne razume pitanje vezano za jednog od terorista koji je u Pariz stigao sa migrantskim kolonama, šta bi to trebalo da znači, upitao je, da krenemo da tučemo decu...?

SVE O BOMBAŠU SAMOUBICI U PARIZU: Policija ga je otkrila kad je pronašla ODSEČENI PRST

- Naša politika do sada nam nije pravila probleme i nećemo je menjati, ali ćemo umeti da zaštitimo svoje nacionalne interese - rekao je premijer i dodao:

- Pratićemo situaciju na terenu i reagovati u skladu s onim što se događa - zaključio je predsednik Vlade Srbije.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Vučić izjavio je danas da će i zaposleni u predškolskim ustanovama dobiti jednokratnu pomoć od po 7.000 dinara.

- Danas smo doneli odluku da ćemo isplatiti svim vaspitačama i vaspitacima u jaslicama i vrtićima, a njih je oko 24.900 jos sedam hiljada dinara. Tešku sam borbu sa Orbovićem imao oko toga, ali sam prihvatio njihove argumente i to ćemo isplatiti", rekao je Vučić.

On je rekao da jednokratnu pomoć koju je Vlada isplatila prosvetnim radnicima, sada isplaćuje i vaspitacima u vrtićima.

Vučić: Protiv netolerancije i diskriminacije mora se boriti celo društvo

Premijer Vučić je rekao da su tolerancija i različitost prednosti srpskog društva i najbolji način da se odbrane srpski interesi i zaštiti zemlja.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

- Različitost je naše bogatstvo, a tolerancija uslov naše budućnosti, mira i stabilnosti - rekao je Vučić u obraćanju na Konferenciji povodom Međunarodnog dana tolerancije "Srbija na putu ravnopravnosti i tolerancije: iskustva Poverenika za zaštitu ravnopravnosti".

Srbija je, rekao je premijer, usvojila Strategiju za borbu protiv diskriminacije i Akcioni plan i izdvojila novac kako bi pomogla razvoj prava i unapređenje položaja ranjivih grupa - žena, osoba sa invaliditetom, pripadnika LGBT populacije, starijih osoba, pripadnika nacionalnih manjina, izbeglica, interno raseljenih lica...

- Strategija i Akcioni plan nisu spisak lepih želja, već osmišljene mere za čiju realizaciju su obezbeđeni svi preduslovi i finansijska sredstva - rekao je Vučić i precizirao da je za period od 2014-2018. godine za realizaciju strategije izdvojeno 35 milona evra.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Podsetio je i da je u avgustu ove godine formiran i poseban savet koji prati sprovođenje strategije, koji je zaključio da su je u poslednjem kvartalu 2014. i prvom kvartalu 2015. ispunjeno gotovo 50 odsto predviđenih mera, a da se očekuje da će izveštaji za preostale kvartale pokazati punu realizaciju.

Vučić je rekao da se sve zemlje na svetu suočavaju sa netolerancijom i diskriminacijom, protiv kojih mora da se bori celo društvo.

- Pozivam vas da se zajedno još odlučnije i uspešnije uhvatimo u koštac sa netolerancijom i diskrimacijom, da ove pojave iskorenimo i izgradimo društvo sa ljudskim likom u kojem su ljudsko dostojanstvo i jednakost među ljudima neprikosnovene društvene vrednosti koje kao društvo prihvatamo jer bez njih nema stabilnosti i napretka - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

On je, navodeći da svet dan toleracije obeležava užasnut onim što se dogodilo u Parizu, rekao da je ponosan na građane Srbije koji posle nemilih događaja u Parizu nisu ni na koji način napadali svoje sugrađane islamske veroispovesti.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikola76

    16. novembar 2015 | 12:15

    Mi nemamo ništa protiv muslimana, pa mnoge muslimanske države su nas podržale u glasanju za UNESCO.

  • Sad

    16. novembar 2015 | 13:32

    Srbi nisu takav narod.

  • Mirka

    16. novembar 2015 | 12:16

    Hvala Bogu da je naš narod barem jednom u ovakvim situacijama reagovao na visokom kulturološkom nivou.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA