OVAKO JE UBIJALA OZNA! Naježiće vas JEZIVE ispovesti o ZLOČINIMA Titove TAJNE SLUŽBE

Suđenja uhapšenim i izvedenim pred Vojni sud Prvog korpusa bila su čista formalnost i farsa. Uglavnom su, bez obzira na stepen krivice, osuđeni na smrt dok u većini slučajeva nedostaju bilo kakvi zapisnici sa sudskog procesa

Odeljenje za zaštitu naroda poznatije kao OZNA, likvidiralo je desetine hiljade civila pred kraj Drugog svetskog rata, a trag o tim likvidacijama datira još iz 1944. godine, kada je list Politika objavio 27. novembra  saopštenje, na prve dve strane, o 105 streljanih osoba. Streljane ličnosti sa liste pripadale su različitoj ideološkoj i političkoj orijentaciji, ali i različitom praktičnom delovanju u ratnim uslovima.

DOKAZ DA JE TITO DRŽAO VATIKAN U ŠACI: Ovaj ROBIJAŠ S GOLOG OTOKA je u ime Broza ŠPIJUNIRAO PAPU! (FOTO)

ISPOVEST LOGORAŠA IZ JASENOVCA UZBURKAĆE JAVNOST: Pričao sam da nipošto ne smemo da se zavadimo s muslimanima

O ovim likvidacijama, piše dnevni list Večernje novosti, u kome se navodi da je svedok mučkih ubistava i streljanja bio i pripadnik KNOJ-a Mija Petrović iz sela Badnjevac kod Kragujevca.

Foto-ilustracija: Profimedia, Flickr/Jonathan Mallard Foto-ilustracija: Profimedia, Flickr/Jonathan Mallard

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) ZABORAVLJENI POKOLJ U PANČEVU: Nacisti su izdvojili 36 ljudi, a onda su im rekli - TI UŽE, TI METAK! (VIDEO)

OTKRIVAMO: OZNA ubila 56.000 Jugoslovena između 1944. i 1953. godine! (FOTO)

Petrović je stražario šest meseci ispod Avale, i gledao kako Ozna  svake noći  strelja civile dovezene kamionima iz Beograda.

Reprint: Narodni muzej Kraljevo Reprint: Narodni muzej Kraljevo

KOMUNISTI SU SPALILI SVE SRPSKE PORNIĆE: Evo kada se i zašto desilo ovo

- Dovozili su ih oko 21.00-22.00 uveče, sakupljali ih u podrumima kuća beogradskih trgovaca sa leve strane kragujevačkog druma, a onda svlačili i izvodili na streljanje. - Slušao sam i plač i jauk tih žrtava dok su ih ti beogradski oznaši tukli rukama, nogama i kundacima, jer su se oni jedva kretali, jaka zima, a oni jadnici goli - opisivao  je Petrović.

EVO KAKO JE STRELJAN DRAŽA I KO GA JE OVERIO METKOM U ČELO: Ispovest oficira koji je vodio Čiču na streljanje ZAPALIĆE SRBIJU! (FOTO)

Foto: ilustracija / Profimedia Foto: ilustracija / Profimedia

On je pokazao gde se nalazi velika masovna grobnica, odnosno stajaći rov za streljanje, koji je bio dugačak kilometar i po, na relaciji od skretanja za Ralju ka Beogradu, odmah iznad puta.

Petrović je govorio da je svaka streljana grupa bila odmah zatrpana, i veruje da je tokom šest meseci koliko je on bio na tom stražarskom mestu strelajno najmanje 10.000 ljudi.

Foto: Miloslav Samardžić/Album Đenerala Draže/National Archives Foto: Miloslav Samardžić/Album Đenerala Draže/National Archives

Ozna je u početku za saveznike u ovom poslu imala NKVD, koji je svoju pažnju usmerio na hvatanje najvažnijih ličnosti u okupatorskoj obaveštajnoj službi i obaveštajnoj službi Draže Mihailovića. Prema proceni oficira Ozne, majora Milana Trešnjića, aktivnog učesnika u divljem čišćenju, reč je o gotovo 10.000 streljanih lica samo u Beogradu, od kojih je veliki broj bio nevin. Ozna je  u tom periodu bila i "sudija i tužilac". Postojao je i način na koji su se "označeni" mogli iskupiti, a to je bio odlazak na Sremski front, umesto prekog suda i skoro neizbežne smrtne kazen...

Foto: Wikimedia Foto: Wikimedia

S obzirom da se o delime Ozne pročulo po svetu, opšta amnestija 1944. godine je imala isključivo propagandni karakter, pre svega za svetsku javnost, o čemu svedoči i dopis Vladislava Ribnikara Titu:

- Potrebno je da se svet uveri da se po amnestiji i postupa. Potrebno je da Ozna pusti iz zatvora izvestan broj uhapšenih koje amnestija obuhvata. I to da pusti odmah, bez odlaganja, da ne bi neprijatelji mogli da tvrde kako mi donosimo zakone na papiru i iz demagoških razloga.

Foto: Profimedia/Corbis Foto: Profimedia/Corbis

Centrala Ozne za Srbiju nalazila se u Zmaj Jovinoj 21, a preki Vojni sud u Francuskoj 5, centrala Ozne za Beograd bila je na Obilićevom vencu 48. Suđenja uhapšenim i izvedenim pred Vojni sud Prvog korpusa bila su čista formalnost i farsa. Uglavnom su, bez obzira na stepen krivice, osuđeni na smrt dok u većini slučajeva nedostaju bilo kakvi zapisnici sa sudskog procesa.

O tome je svedočio i  advokat Dušan Maksimović:

Foto: D.Zlojutro, Profimedia/World history archive Foto: D.Zlojutro, Profimedia/World history archive

- Ljude su jednostavno pokupili i streljali, a sve ostalo je naknadno izmišljeno. Uostalom, tek naknadno je proglašen Zakon o krivičnim delima protiv naroda i države, koji je predviđao kažnjavanje za dela koja su izvršena pre stupanja na snagu ovog zakona, pa čak i koja nikada ranije nisu bila opisana kao krivična dela."

Ozna nije zaobišla mnoge koji su pomagali otpor protiv Nemaca. Naime, ukoliko je taj otpor išao preko nacionalnog pokreta Jugoslovenske vojske u otadžbini ili koji su spasavali simpatizere partizana i četničkog pokreta, optuženi su zbog veza sa Nemcima i zamenom teza predstavljani kao ljudi koji su denuncirali patriote.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Nisu dobro prošle ni javne ličnosti koje su gledale svoj posao - glumci, muzičari i slični, jer je i njihovo ponašanje tretirano kao svojevrsna kolaboracija.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    22. novembar 2015 | 18:35

    U 2SVETSKOM RATU NESTALO JE 1MILON I 700HILJADA SRBA. 700HILJADA SU UBIJENI U JASENOVCUB-400HILJADA SU UBILI NEMCI -100HILJADA JE UMRLO OD GLADI I BOLESTI A 500 HILJADA JOSKA AUSTRIJANAC SA SVOJIM KOMUNJARAMA .OZNA JE BILA SAMO JEDNA OD SLUZBI ZA LIKVIDACIJU SRBA .DRAZA JE BACEN U KRECANU .DJIDO JE UBIO U CRNOJ GORI 10HILJADA VIDJENIH SRBA-KULAKA.BILO JE TO NAJKRVAVIJE RAZDOBLJE U SRPSKOJ ISTORIJI !!!!ZA TA DELA SRBI SU JOSKI PODIGLI KUCU CVECA!!!

  • Andjelija

    22. novembar 2015 | 21:27

    Srpska elita je pobijena vec novembra 1944.godine u Beogradu i u drugim srpskim gradovima Kraljevu, Kragujevcu, Valjevu odvodjeni su na streljanje svi oni koji nisu bili na "pravoj strani". Omladina Vojvodine po kazni je pokupljena i odvedena na sremski front, za kaznu sto nisu uzeli puske u ruke 1941. i krenuli za komunjarama. Vecina njih pusku u zivotu nisu uzeli u ruke za svog zivota. Ispred njih su bili Nemci, a iza njih kaznena ekspedicija sa petokrakama i naredjenjem da pucaju u golobrade mladice , ako pokusaju da dezertiraju i pobegnu sa klanja! Jos je strasnije sto su najveci poltroni , zlotvori i ubice bili Srbi. Sa takvim zaludjenicima i bespogovornim izvrsiocima, tito je mogao da bude sta god je hteo u Srbiji i mason i austrijsko kopile nekog grofa i placeni ubica NKVD-a....car, sirotan iz Kumrovca.Vazno je da smo ga mi ostavili da pociva u "kuci cveca", a da ga "njegovi" nisu ni pomislili da ga vrate.

  • doberman

    22. novembar 2015 | 22:53

    u presudi brata mog dede pise, oglasava se krivim zato sto nije dokazao da nije kriv??? he, i danas u srbiji patim zato sto sam siroma srbin, kriv sam.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA