Kada je čuo OVU PRIČU O BEOGRADU princ Čarls "pao je na teme" i još više zavoleo Srbiju! (FOTO)

- Princ je veoma prirodan, neposredan, komunikativn, sve ga je zanimalo. Interesovao se najviše i oko izložbe o bombardovanju iz Prvog svetskog rata na šetalištu na Kalemegdanu - ispričala je Dubravka Stojanović

  • 36

Istoričarka Dubravka Stojanović imala je tu čast da bude lični vodič princu Čarslu i njegovoj supruzi vojvotkinji od Kornvola tokom šetnje Kalemegdanom. Ona je ispričala šta je to princa Čarlsa najviše zabavilo, čime je bio iznenađen, i šta to nije znao da se desilo.

(UŽIVO) PRINC OD VELSA U SRBIJI: Čarls i Kamila prošetali KALEMEGDANOM i zadivili Srbe! (FOTO) (VIDEO)

Kako je za "Blic" ispričala Stojanovićeva, ona je princu Čarlsu govorila o istroji, geografiji i simbolima.

- Pričala sam o dinamičnoj istorji Beograda, šta se dešavalo i kako se sve menjalo. Pokazala sam mu ušće Save u Dunav i objasnila da je to mesto gde geografija objašnjava istoriju, da je to mesto prožimanja kultura, i koliko je ono suštinski važno za razumevanje istorije Beograda i Srbije uopšte - ispričala je istoričarka Stojanović.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Prema njenim rečima, princu je bila veoma zabavna priča o spomeniku "Pobednik" i tome kako je umesto na Terazijama završio na Kalemegdanu.

To je ona priča o tome da su beogradske dame bile veoma ljute i burno reagovale na ideju da golog muškraca visokog 14 metara gledaju u sred centra grada.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Govorila sam mu i o zgradi CK, odnosno današnjeg Ušća i to kako praktično korz tu jednu zgradu može da se vidi čitav proces tranzicije Srbije - rekla je Stojanovićeva.

Ona kaže da princ nije znao da je Beograd šest puta bombardovan, pa sam mu je i tome pričala.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Princ je veoma prirodan, neposredan, komunikativn, sve ga je zanimalo. Interesovao se najviše i oko izložbe o bombardovanju iz Prvog svetskog rata na šetalištu na Kalemegdanu - ispričala je istoričarka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • L

    16. mart 2016 | 15:09

    A NATO bombardovanje ga nije zanimalo?

  • Dag

    16. mart 2016 | 15:09

    Tokom 1944 godine, Beograd su ,jedanest puta bombardovale, anglo-americke snage... (1990 godine, smo bili i - svedoci.)...

  • Sulejman

    16. mart 2016 | 14:55

    Xaxaxa zavoleo srbiju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA