Nova Tačijeva "ocena": Moramo graditi mostove, a ne zidove

Federika Mogerini je ranije pozdravila brzu primenu dogovora o ponovnom otvaranju mosta u Kosovskoj Mitrovici i poručila da lideri u regionu ovim postupkom pokazuju hrabrost

  • 39

Kosovski predsednik Hašim Tači ocenio je danas da dijalog Beograda i Prištine funkcioniše i poručio da je saglasan sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku Federikom Mogerini da treba graditi mostove, a ne zidove.

SAZNAJEMO: Kako će izgledati novi zid kod mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici (FOTO)

Ograđen potporni zid, danas počinje uklanjanje. Kosovska vlada: Dogovor će smanjiti tenzije na severu

- Zid podele, kod mosta u Mitrovici, sada je srušen. Saglasan sam sa Federikom Mogerini da moramo da radimo na izgradnji mostova, a ne zidova. Dijalog funkcioniše - naveo je Tači na svom nalogu na Tviteru.

Mogerini je ranije pozdravila brzu primenu dogovora o ponovnom otvaranju mosta u Kosovskoj Mitrovici i poručila da lideri u regionu pokazuju hrabrost i viziju da "ruše zidove i fokusiraju se na izgradnju mostova".

Ona je u saopštenju navela da je konstruktivna posvećenost, viđena tokom dva poslednja sastanka u okviru dijaloga u Briselu, donela rezultate i potvrdila da dijalog i političko vođstvo vode do rešenja i boljitka.

- Najvažnija pitanja povezana sa uspostavljanjem pešačke zone u ulici Kralja Petra i ponovnim otvaranjem mosta u Mitrovici uspešno su rešena u Prištini, tako što je implementacija dogovorenog počela odmah, a radovi krenuli već danas - poručila je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku povodom početka radova na revitalizaciji mosta u Kosovskoj Mitrovici.

Foto: Tanjug/Dejan Simicevic Foto: Tanjug/Dejan Simicevic

To će, kako je istakla, doprineti slobodi kretanja, kontaktima među ljudima i, povrh svega, pomirenju i dobrobiti svih građana Severne i Južne Mitrovice.

- Lideri u regionu pokazuju hrabrost i viziju da ruše zidove i fokusiraju se na izgradnju mostova. To je u duhu dijaloga kome posreduje EU u cilju normalizacije odnosa Beogarada i Prištine - poručila je visoka predstavnica EU.

Mogerini je u svom saopštenju ponovila da je napredak u normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, sada više nego ikada, neophodan kako bi se sačuvao mir i stabilnost između dve strane, kao i u regionu, kao i za napredak obe strane na putu ka EU.

Ona je najavila i da očekuje nastavak dijaloga sa liderima Srbije i Kosova.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mira/Stockholm

    5. februar 2017 | 23:10

    Ko ne nezna skupo bi te platio! Srbi te dobro znaju a Mogeinijeva ne pa ti zato i veruje, ali doci ce i taj dan kada ce se uvideti ko si ti Taci!!!

  • Milka

    5. februar 2017 | 23:46

    Mogerini i njena nacija korupirana je to i uradila na kosovu da nas proterate ?!ali nece biti tako to je Srbsko taci neuaboravi ?!Mogerini bolje da te privede pravdi zbog ubistva mog natoda otmicu i vadenje organa nebinim dusama?!ja veceg zlikovca nissm ni videla ni cula?!

  • Zagondzija

    5. februar 2017 | 20:24

    A sta ti je oko kuce slepce jedan zid do neba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA