Devojke, evo zašto vam opada kosa i kako da to sprečite!

Verovali ili ne, dokazano je da bi se žene pre odrekle seksa i vitke linije, nego vlasi na glavi! Zato i ne čudi što je jedna od najčešćih noćnih mora, koje muče pripadnice nežnijeg pola, upravo san o tome da su naglo ostale bez kose

  • 10

Za muškarce je uobičajeno, da u zavisnosti od gena - pre ili kasnije, manje ili više – oćelave. Štaviše, gubitak kose se smatra odrazom muževnosti i zrelosti. Međutim, za većinu dama, lepa, gusta i zdrava kosa predstavlja odraz ženske lepote i prava ih panika hvata ako vlasi krenu da im ispadaju više nego što je to uobičajeno.

U proseku, svakog dana se gubi od 30 do 80 vlasi na dan. Sve preko stotinu vlasi na dan, u periodu dužem od dva-tri meseca, trebalo bi da predstavlja razlog za brigu i posetu lekaru.

GLAVNI UZROCI OPADANJA KOSE KOD ŽENA

Jesen

Normalno je da kosa više opada u jesen. Pojačano izlaganje sunčevim zracima tokom leta uzrokuje i brži rast kose u toplijim mesecima godine, a baš zbog toga ona u jesen pojačano ispada. U oktobru i novembru se formiraju novi folikuli koji će zameniti stare dlake, a takve faze obično traju oko šest nedelja.

Preterano friziranje

Svaki oblik fizičke traume može da dovede do gubitka kose. Kosa ima svoj životni ciklus: rast, odmaranje i opadanje. Kada je pod konstantnim stresom, životni ciklus kose se omete i ona mnogo brže dolazi u fazu opadanja. Takođe, kosi ne prija ni kada je non-stop vezana, kad se previše fenira i "muči" kojekakvim hemijskim sredstvima. Pustite je makar ponekad da se odmori.

Trudnoća

Gubitak kose je češći nakon porođaja nego tokom trudnoće. Porođaj je poprilično stresan događaj, a žene nagli gubitak kose počnu da primećuju tek dva do tri meseca nakon porođaja.

Previše vitamina A

Prekomeran unos ovog vitamina može izazvati gubitak kose. Putem ishrane je teško prekomerno unositi vitamin A. Obično se ovaj problem dešava kod devojaka koje uzimaju suplemente, posebno beta-karoten za brže “crnjenje” tokom sunčanja. Zato je jako važno da se pre početka uzimanja bilo kakvih suplemenata posavetujete s lekarom.

Hormoni

Prestanak uzimanja kontraceptivnih pilula, nagle hormonske promene koje se dešavaju zbog raznih faktora (trudnoća, menopauza) mogu uzrokovati gubitak kose, a verovatnoća je još veća ako u porodici imate slučajeva preranog gubitka kose.

Emocionalni stres

U odnosu na fizički stres, emocionalni stres daleko ređe izaziva gubitak kose, ali to ne znači da nije moguće. Ponekad smo izloženi stresnim razdobljima kao što su razvod, smrt voljene osobe ili briga o nemoćnim bližnjima. Sve to može da izazove preuranjeni gubitak kose.

Anemija

Svaka deseta žena uzrasta od 20 do 49 godina pati od manjka gvožđa u krvi (što je najčešći oblik anemije). Anemija u većini slučajeva uzrokuje slabljenje kose, kao i njeno opadanje. Sve se to možete sprečiti adekvatnim unosom gvožđa.

Naglo mršavljenje

Nagli gubitak kilograma je jedan oblik fizičke traume koji može uzrokovati slabljenje kose i njeno opadanje. Do ovoga može doći čak i kada je gubitak kilograma preporučen od strane stručnjaka. Nemate preteranog razloga za brigu jer će se nakon gubitka kilograma u periodu od šest meseci kosa oporavi.

Godine

Nije neuobičajeno da vidimo ženu u pedesetim ili šezdesetim godinama života s oslabljenom i proređenim vlasištem. Stručnjaci nisu sigurni zašto se ovo dešava, ali veruju da vodeću ulogu imaju hormonske promene tokom menopauze. Srećom, istraživanja su pokazala da se gubitak kose, uzrokovan starenjem, u velikoj meri može da sespreči pravilnom ishranom.

Lekovi

Pojedini lekovi, a naročito hemoterapija, mogu da za posledicu imaju gubljenje kose. Nažalost, ovo je za većinu žena neizbežna cena za popravljanje zdravstvenog stanja. Uteha je što će nova kosa koja izraste biti jača, gušća i lepša nego ikad.

NAMIRNICE PROTIV OPADANJA KOSE

Losos

Losos je bogat omega-3 masnim kiselinama što ga čini jednom od najboljih namirnica za sprečavanje gubitka kose. Namirnice koje obiluju ovim kiselinama nisu dobre samo za vaš mozak, već i za zdravlje vaše kose. Postarajte se da što više jedete hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama, poput lososa, tune, oraha i kelja.

Spanać

Ovo lisnato povrće puno je vitamina, minerala i antioksidanasa što ga čini idealnom namirnicom za sprečavanje gubitka kose i takođe daje sjaj vašem tenu. Takođe, spanać je poznat po tome da potpomaže varenje, a dobar je i za zdravlje očiju i kosti. Možete ga jesti i kuvanog ili sirovog u raznim šejkovima ili seckanog na salatu.

Jaja

Kad su jaja u pitanju, u medijima se stalno raspravlja o tome koliko su ona zapravo dobra za naše zdravlje. Trebamo li ih jesti ili izbegavati, pitanje je sad. Ako tražite namirnice koje će vam pomoću kod ispadanja kose, jaja su svakako dobar izbor. Vrlo su hranljive, važna su za zdravlje očiju, sadrže sve esencijalne aminokiseline i podižu nivo dobrog HDL holesterola.

Zobene pahuljice

Od ovsa možete da napravite vrlo ukusan doručak ili kolače, a takođe se nalazi na listi namirnica koje sprečavaju opadanje kose. Dobar je izvor biotina koji je odličan za zdravlje kose i skalpa. Osim što poboljšava imunološki sistem i krvni pritisak, zdravstvene dobrobiti zobi su višestruke pa svakako uvrstite ovu žitaricu u svoj jelovnik.

Šargarepa

Šargarepe, bundeve i druge narandžaste namirnice  su odličan izbor jer sadrže beta-karoten koji proizvodi vitamin A, koji pak pomaže kod proizvodnje hranljivih ulja koja su bitna za zdravlje vlasišta i kose. Nedostatak vitamina A povezuje sa stanjivanjem i gubitkom kose, ali i višak, pa zato budite oprezni!

Iako su ove školjke uglavnom poznate kao dobar afrodizijak, one su takođe odličan izvor cinka. Nedostatak cinka može dovesti do gubitka kose, trepavica pa čak i izazvati probleme sa kožom glave. Ako ne volite ostrige, cink se takođe nalazi i u orasima, govedini i jajima.

Sočivo

Sočivo je još jedan veliki izvor esencijalnih minerala i vitamina koji su ključni u sprečavanju gubitka kose. Ako ste vegan ili vegetarijanac, sočivo, soja i pasulj bi se što češće trebalo da se nađe na vašem jelovniku jer sadrže obilje proteina. Kako je kosa uglavnom sastavljena od proteina, važno je da jedete namirnice koje ih sadrže. Ako ne volite sočivo, jedite tofu, grčki jogurt ili kikiriki koji takođe obiluju proteinima.

ŠTA JOŠ MOŽE DA SE URADI?

Što se narodskih lekova protiv opadanja kose, tiče uvek možete da izmasirate teme ricinusovim uljem i ostavite ga tako da prenoći. Takođe, naše bake bi pola sata pre pranja kose stavljale na koren vlasi poterolej, energično utrljale, a zatim dobro isprale.

Čajevi su isto dobar izbor. Posebno kamilica i/ili kopriva. Samo, sa ovim tretmanom treba biti uporan i sprovoditi ga svakodnevno minimalno nedelju dana.

Uz sve ove savete, važno je pravilnom ishranom unositi dovoljno voća i povrća, zbog neophodnih vitamina i minerala (vitamin C i oni B kompleksa, cink, selen...), ali i piti puno vode, pošto je hidratacija, kako čak i jedna reklama kaže "ključ za lepu i zdravu kosu".

(Telegraf.rs / MojeZdravlje)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Biljana

    10. septembar 2014 | 13:55

    Nažalost, svako ko ima ovaj problem manje više zna i za ove uzroke koji su ovde navadeni, ali i preporučene namirnice i čajeve koji navodno pomažu. Kažem navodno, jer uglavnom ništa od ovoga ne može trajno zaustaviti opadanje kose, jedan vrlo ozbiljan problem sa kojim se susreće sve više ljudi. Iz nekog mog iskustva rekla bih da je genetika možda najvažniji fatkor, jer kad pogledam oko sebe, znam x strarijih žena koje i u dobokoj starosti imaju odličnu kosu, a u mladosti su se hranile jako loše ili uglavnom gladovale, jako dugo stavljale mini val ili farbale kosu sa običnom farbom, a ja, koja jedem sve ovo preporučeno i koristim još mnogo skupih supeplemenata i raznih mackalica za kosu, feniram se jednom godišnje, ne sušim je fenom skoro nikad, ofarbala sam se 4-5 puta u životu, sad u svojim tridesetim imam problem sa stalnih opadanjem za koji nema rešenje ni dermatolog ni drugi ljekari koje sam posjetila. Još uvek tragam za rješenjem i nadam se najboljem.

  • Tamara

    23. maj 2015 | 13:58

    Htjela sam s vama podijeliti svoje iskustvo vezano za ispadanje kose. Doslovno godinama istražujem razloge ispadanja, djelotvornost svih preparata, kako sintetskih, tako prirodnih. Kao ženi užasno mi je teško palo "ćelavljenje" pa sam nažalost postala stručnjak za ove stvari. Iz tog razloga podijelila bih s vama sve što znam. Ako vam kosa ne ispada zbog bolesti, hormona, manjka vitamina ili minerala, vjerojatno patite od androgene alopecije, tj zbog DHT hormona, odnosno zbog osjetljivosti folikule na taj hormon i kosa vam ne ispada na očit način...najčešće je to tako..ispada u normalnoj mjeri ( do 100 vlasi dnevno ) ali svejedno jednog dana se probudite ćelavi To je zato što kosa postepeno postaje tanja i tanja dok uopće više ni ne izađe van. Često uz AA ide i masna kosa, tj seboreično vlasište, a najbolji savjet koji vam tu mogu dati je PERITE kosu svakodnevno. Unatoč tome što većina ljudi misli kako je to pogrešno, u ovom slučaju nije. DHT se taloži na vlasištu i ako je perete svaki dan logički-bit će ga manje. Druga stvar, protiv DHT-a se vrlo lako boriti...možete smanjiti njegovu proizvodnju lijekovima za bolesti prostate...npr biljnim tabletama koje sadrže prirodne DHT blokatore poput palme sabal (saw palmetto) , bundeve i sl. Čak i ako pijete tablete cinka puno ste napravili jer je i on prirodni dht blokator. Ja sam osobno svašta koristila, ali jedino što mi je pomoglo je emuovo ulje Ulje od noja je jedino koje potiče rast na prednjem dijelu glave, a to je mjesto gdje žene najčešće gube kosu. Ono potiče rast uspavanih i odumrlih korijena kose i onda se veći dio vaših vlasi nalazi u anagenoj fazi. To je jedino ulje koje prodire duboko u kožu, ostali preparati ostaju više manje na površini, stoga je i poželjno u emuovo ulje umiješati ono što inače koristite kako bi bolje djelovalo. Ja koristim ružmarin s emuom i već par mjeseci i imam puno nove kose i dobila sam puno komplimenata u zadnje vrijeme. Stalno dolazim do nekih novih saznanja vezanih za kosu tako da nemojte bez rezerve uzeti sve što sam rekla. Stalno čitam po forumima razne gluposti, tipa: nema ti pomoći, to su geni bla bla...

  • Tamara

    18. avgust 2015 | 23:24

    Meri ja sam kupila iz Australije,ali sad mislim da ima i kod nas

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA