SRBIJA U PLAMENU: Požar na severu Kosova širi se ka Raškoj (FOTO) (VIDEO)

Požar koji je sinoć izbio u opštini Leposavić na severu Kosova i Metohije nastavio je da se širi prema teritoriji opštine Raška

  • 1

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je da su vatrogasci ugasili požare kod Surdulice i u selu Vučkovica u Opštini Lučani i da povređenih nije bilo. Međutim, u međuvremenu izbio je novi požar u dva sela kod Leposavića na severu Kosova i Metohije koji se širi prema teritoriji opštine Raška i u ataru sela Rgaje u opštini Prokuplje.

Kod Prokuplja veliki požar, još uvek nije lokalizovan, a vatrogasno-spasilačke jedinice i pripadnici Vojske Srbije nastavljaju borbu sa vatrenom stihijom- izjavio je načelnik Sektora za vanredne situacije na području Topličkog okruga Srđan Mitrović.

On kaže da su tokom noći zaštićene kuće i pomoćni objekti i zaustavljeno širenje vatrene stihije prema selu Novi Ðurevac.

Pored vatrogasaca, požar gase i pripadnici Vojske Srbije, koji nastoje da  spreče da vatrena stihija zahvati kuće i objekte. U selu Rgaje kod Prokuplja živi oko 50 mahom starijih stanovnika i za sada nema potrebe za evakuacijom, a u selu Novi Ðurevac ima oko 100 stanovnika.

- Vatrogasci su uspeli da zaustave požar iznad Oštrelja bukvalno na 10-15 metara od kuća, a i vetar je promenio pravac. Zasad nema planova za evakuaciju, iako se juče ujutro u jednom momentu činilo da će to biti neophodno - rekao je Marić.

On kaže da su vatrogasci i pripadnici Vojske Srbije juče radili bez prekida i u nekoliko navrata odbijali vatru, a danas očekuju veću pomoć na odbrani naselja.

- Organizovali smo da danas dođe još 250 ljudi sa tehnikom. Imao sam kontakt i sa ruskim kolegama da se pojača dejstvo avijacije. Kao i do sada, pokušavamo da svakog dana napravimo neki pomak nabolje - objasnio je Marić.

On je naveo da je zbog mraka sinoć obustavljeno aktivno gašenje vatre i da su samo branili seoske kuće. 

- Drži se linija odbrane koja je napravljena. Na gašenju je bilo angažovano oko 320 ljudi, s tim što je još 250 stiglo jutros - izjavio je Marić.

Kada je reč o požaru na Tari, Marić kaže da je noć bila mirna i da čekaju da se raziđe dim da bi mogli da upute tri aviona i dva helikoptera da intervenišu.

Načelnik Uprave vatrogasno-spasilačke jedinice Goran Nikolić izjavio je da vatrogasci prave usek da bi se sprečilo širenje požara. Put se prokopava na Lipovom Vrhu i Trešnjinoj Glavici da bi se zaustavilo širenje vatre ka Mokroj Gori.

Nikolić je rekao da je požarna linija veoma duga, a mehanizacija ide s obe strane i prate je vatrogasci. To je veoma rizičan posao, ali ne postoji drugi način da se zaustavi vatra, istakao je on.

Požar koji je sinoć izbio u selima Banovići i Ćirkovići u opštini Leposavić na severu Kosova i Metohije nastavio je da se širi prema teritoriji opštine Raška, izjavio je član Opštinskog veća u Leposaviću Zoran Milojević.

- Gori šuma u tim selima podno Kopaonika i požar se širi prema teritoriji opštine Raška. Na terenu je 100 ljudi, koji pokušavaju da lokalizuju požar - kaže Milojević.

Požar koji je sinoć izbio u selu Vučkovica u opštini Lučani lokalizovan je jutros posle šest sati gašenja.

- Na sreću nije bilo povređenih, nijedno domaćinstvo nije izgorelo. Međutim, zbog jako nepristupačnog terena izgorelo je više od 50 hektara listopadne šume - rekao je Dragiša Broćić, načelnik Sektora za vanredne situacije.

(Izvor: Beta, Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA