VERUJETE LI U OVO? Umetnici imaju drugačiju strukturu mozga

Rezultati istraživanje ukazuju da je umetnicima talenat urođen, ali i da vežbanje i okolina mogu imati ključnu ulogu u razvoju njihovih sposobnosti

  • 4

Umetnici imaju drugačiju strukturu mozga od ostalih ljudi, tvrde belgijski naučnici čija je studija objavljena u časopisu Neurolmage.

Rezultati istraživanje ukazuju da je umetnicima talenat urođen, ali i da vežbanje i okolina mogu imati ključnu ulogu u razvoju njihovih sposobnosti.

Kao u mnogim naučnim poljima, tačan odnos između prirode i vaspitanja ostaje i dalje nejasan.

Vođa istraživanja Rebeka Šamberlen sa Univeziteta u Levenu izjavila je da je njen cilj bio da otkrije kako umetnici vide svet drugačije.

Ona i njene kolege su pomoću tzv. voksel-bazirane morfometrijske metode (VBM) skenirali mozgove 21 studenta likovnih umetnosti, a zatim ih uporedili sa snimcima mozgova 23 ne-umetnika.

Detaljni snimci pokazali su da umetnici imaju znatno više sive materije u delu mozga u temenom režnju, zvanom precuneus.

- Taj deo je povezan sa nizom funkcija, ali potencijalno sa stvarima koje se mogu dovesti u vezu sa kreativnošću, kao što je vizualno prikazivanje - mogućnosti manipulacije slikama u mozgu, njihovog kombinovanja i dekonstruisanja - rekla je dr Šamberlen za BBC.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Dag

    17. april 2014 | 19:26

    A zato,to, meni - tako to... / al' talasa siva masa. /...

  • Choda

    17. april 2014 | 19:25

    Apsolutno tacni,ne steukturno kikko su delivi suprotne hemisfere funkcionalniji...

  • prirodnjak

    17. april 2014 | 21:16

    ne zaboravite i na naucnike.razvijeniji mozak samo sto su drugi delovi u pitanju...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA