Nije skidala sočivo šest meseci, ono što joj se desilo posle zgroziće vas! (FOTO)

Sočiva koja nisu čista predstavljaju rizik za pojavu zapaljenja rožnjače, još je veća opasnost kada se sočiva uopšte ne vade iz oka

  • 2

Iako zvuči kao urbani mit, studentkinja iz Tajvana Lian Kao oslepela je jer nije vadila kontaktna sočiva šest meseci.

Prostor između kontaktnog sočiva i oka pogoduje razmnožavanju mikroorganizmima koji ne vole kiseonik, a hrane se rožnjačom. Posle šest meseci ne uklanjanja sočiva, ameba Acanthamoeba se nastanila u oku ove Tajvanćanke, prenosi portal iflscience.com.

Ova ameba se ne hrani direktno ljudskim tkivom već bakterijama. Kao je na rožnjači imala infekciju bakterijama koja je poslužila kao hrana ovoj amebi koja je u njenom oku oformila koloniju. Zatim je ameba ušla u oči kako bi došla i do bakterija koje žive u njima.

Zapaljenje rožnjače, kako se naziva bolest, može nastati zbog nedovoljnog čišćenja sočiva. Dok sočiva koja nisu čista predstavljaju rizik,  još je veća opasnost kada se sočiva ne vade iz oka. Kao je šest meseci spavala i plivala sa njima. U bazenima su često prisutne Acanthamoebe, što je još više doprinelo infekciji.

- Nedostatak kiseonika može da uništi površinu epitela, stvarajući male rane koje bakterije mogu lako da zaraze, odakle se šire po oku i stvaraju savršeno plodno tlo - kaže oftamolog dr Wu Jian-Liang. Ona dodaje da transplantacija rožnjače ponekada može popraviti oštećenje, ali uspeh nije čest jer je infekciju jako teško zalečiti.

Zapaljenje rožnjače izaziva bol, crvenilo oka i pomućen vid. Ipak, ono ne izaziva jak bol pa se ljudi lekaru jave kada je već kasno. Kao važan vid zaštite savetuje se pranje ruku pre vađenja sočiva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Boki

    15. jul 2014 | 01:07

    Ma kakva sociva, stavis lepo naocare ko covek i problema nema.

  • Socvina ili naocare?

    15. jul 2014 | 11:06

    Sociva nisu za zezanje (govorim iz licnog iskustva)ciste ruke,cista kutijica (za one koji imaju mesena pa ih svako vece skidaju kao ja uhhh muko moja)i mora se biti mnogo disciplinovan a i strpljiv na pocetku.Meni je trebalo 2 meseca da naucim da ih stavljam,sad posle 4 godine koriscenja ja ih stavljam/vadim bez ogledala i ne bih nista menjala- nistaa osim cene:)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA