Žirafe same čiste uši svojim pola metra dugim jezikom (FOTO)

Jezik žirafa je izuzetno dugačak i lepljiv, pa je tako od velike koristi ovim životinjama u ishrani ali i održavanju "lične higijene", kao što je čišćenje očiju i ušiju

  • 1

Žirafe su poznate kao najviše od svih kopnenih životinja na planeti. Međutim, osim ove karakteristike, interesantne su mnoge druge činjenice koje čine ova predivna stvorenja omiljenim kod ljubitelja životinja, kao što je dužina njihovog jezika i njegova neobična uloga.

Tačkaste lepotice Afrike imaju izuzetno dugačak jezik dužine i do 45 centimetara koji je prekriven gustom pljuvačkom. Ovaj lepljivi mišićni organ im pomaže u ishrani jer ga koriste dok jedu sa najviših grana drveća, od kojih su neka prekrivena trnjem i bodljama. Životinje uvijajaju jezik oko lišća i granja i povlače hranu vešto na dole. Osim u ishrani, koriste ga i za vlaženje očiju i za čišćenje ušiju.

Inače, čulo sluha i mirisa je izuzetno razvijeno kod ovih afričkih životinja. One mogu da čuju i najmanji šum u daljini ili da naslute opasnost koja vreba sa udaljenih mesta. Žirafe su poznate i po velikom srcu i dugačkom vratu i repu, kao i po kratkom snu. Smatraju se tihim stvorenjima jer ne proizvode mnogo zvukova, ali je naučno dokazano da komuniciraju na nivou infrazvuka.

(Telegraf.rs/ Izvor:wikipedia.org/nationalgeographic.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA