Svi misle da je ovo zastava Konfederacije. E, PA SVI GREŠE! (FOTO)

Simbol američkog Juga koji tamošnji rasisti i dalje podižu na svojim mitinzima, koji je ujedno i danas simbol borbe saveznih država protiv federalne vlasti koja se upliće u sve živo, nikada nije bio zvanična zastava Konfederativnih Američkih Država

  • 3

Američki građanski rat davno je završen, kroz nekoliko meseci obeležavaće se 150. godišnjica od okončanja neprijateljstava, ali ožiljci na Jugu, koji se nikada nije u potpunosti oporavio i gde mnoga područja i dalje izgledaju kao zemlje trećeg sveta, i dalje postoje.

Više saveznih država koje su nekada bile deo Konfederativnih Američkih Država imaju na svojim zastavama neke od varijanata simbola iz tog strašnog perioda, a veliki broj tamošnjih poluobrazovanih rasista se ne libi da podigne steg koji možete videti na slici iznad, i da se sa setom i suzama u očima sete vremena kada svi ljudi nisu bili jednaki.

Malo ljudi, posebno van Amerike, zna međutim da zastava o kojoj danas pričamo, koja je najprepoznatljiviji znak Konfederacije, nikada nije bila zvanična zastava ove međunarodno nepriznate zemlje, sastavljene od delova SAD koji su proglasili secesiju nakon što je na izborima 1860. godine pobedio Abraham Linkoln, republikanac i tvrdi protivnik institucije ropstva.

Prva verzija zastave Konfederativnih Američkih Država. Foto: Wikipedia/public domain Prva verzija zastave Konfederativnih Američkih Država. Foto: Wikipedia/public domain

Ta zastava je zapravo bila borbena zastava, koju je prvobitno u kvadratnoj formi nosila Armija Severne Virdžinije, a potom i Armija Tenesija u pravougaonom obliku.

Bila je takođe i mornarička zastava, a nazivali su je Južnjačkim krstom, Diksijskom zastavom (Diksi je nadimak za celu oblast američkog Juga) i pobunjeničkom zastavom. To što je postala neverovatno popularna nije sprečilo vlasti da je odmah odbace kao nacionalnu zastavu.

Druga verzija zastave Konfederativnih Američkih Država. Foto: Wikipedia/public domain Druga verzija zastave Konfederativnih Američkih Država. Foto: Wikipedia/public domain

Tokom ranih meseci nakon otcepljenja, korišćena je takozvana "Zastava plavog Bonija", koja je bila plava sa velikom belom petokrakom zvezdom u sredini. Međutim, na prvoj verziji zvanične zastave koja je bila na snazi između 1861. godine i 1863, postojale su tri jednake vodoravne crvene linije sa plavim kvadratom u gornjem levom uglu u kome su bile poređane zvezde u krugu.

Međutim, toliko je ličila na zastavu Unije, posebno na bojnom polju, da je morala biti promenjena. 1863. godine usvaja se bela zastava sa kvadratom u gornjem levom ćošku u kome se nalazi ono što mi zovemo zastavom Konfederacije.

Treća verzija zastave Konfederativnih Američkih Država. Foto: Wikipedia/Abjiklam Treća verzija zastave Konfederativnih Američkih Država. Foto: Wikipedia/Abjiklam

Konačno, neposredno pre nego što će konflikt biti završen potpunim porazom Juga, usvojena je treća verzija zastave, koja je bila ista kao i druga samo što je na desnoj strani imala jednu uspravnu crvenu liniju.

Ono na šta se mnogi danas u svetu "lože", prema tome, nikada nije zvanično predstavljala KAD. Šteta, pošto se verovatno radi o jednoj od najlepših zastava ikada osmišljenih.

Ujedno, ona se ne može posmatrati čisto kao znak rasizma, jer ne mora nužno to da bude. Ona je danas i simbol onih Amerikanaca, i belaca i crnaca, koji su duboko uvereni u suverenost svake pojedinačne savezne države i stoje čvrsto protiv uplitanja federalne vlade u Vašingtonu u svaku poru njihovog života, zbog čega se neretko može videti na mitinzima Pokreta čajanke, najtvrđeg krila Republikanske stranke.

(J. G.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Анти Антифа

    2. mart 2015 | 07:46

    Демократе иначе важе за образоване,поготову у Србији

  • Srbija

    2. mart 2015 | 07:06

    Ovako nesto slicno je i zastava Novorusije.

  • Strucnjak

    2. mart 2015 | 01:19

    Hocete jos malo da uvedete da se uci americka istorija umesto srpske?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA