OAZA SVIH ČULA: Doživite zimsku idilu na Alpima (FOTO) (VIDEO)

Savršene ski-staze, sunčani pejzaž, lekovite termalne banje, gastronomski speciajliteti, ljubazni domaćini - u Bad Klajnkirhajmu uživanje nema granice!

  • 0
Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Bad Klajnkirhajm, odnosno Banja Klajnkirhajm je jedno od najpopularnijih turističkih mesta na jugu Austrije. Nalazi se u maloj, sunčanoj dolini između padina koruških planina na jugu Austrije, na planini Nokberg, na kojoj se svake druge godine održava trka za Svetski kup. Najbliža je Srbiji od svih skijališta, na svega 640 kilometara udaljenosti od Beograda.

Ovo skijalište nudi specifičan komfor, jer su svi hoteli i apartmani smešteni u neposrednoj blizini ski-liftova i spa centra. I ne brinite o tome kako ćete tamo stići i ima li gužve, jer vam na raspolaganju stoji 26 modernih ski-liftova, kao i ski-bus i autobus do termi koji je besplatan.

http://www.badkleinkirchheim.at/ Foto: Michael Gruber / www.presse.badkleinkirchheim.at

Skijalište koje se prostire na obroncima planina Nokberg, na nadmorskoj visini od 2.000 metara, jedno je od najposećenijih u Austriji. Pogodno je za porodice, početnike u skijanju i decu zbog brojnih ski-škola i brzog i lakog pristupa automobilom, kao i iskusnijim i naprednijim skijašima, zahvaljujući mnoštvu kvalitetnih staza. Ima 103 kilometara staza svih težina, od kojih je čak 97 odsto premljeno topovima za proizvodnju snega.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Barovi, restorani, disko klubovi, velnes područje, paraglajding, sankanje, klizanje, kuglanje na ledu, izleti sankama, snežne pešačke ture i škola skijanja su tu kako bi turistima bilo zabavnije.

http://www.badkleinkirchheim.at/ Foto: Michael Gruber / www.presse.badkleinkirchheim.at

Bad, kako ga popularno zovu, privlačio je posetioce i pre nego što je rekreativno skijanje ušlo u modu, pre svega zahvaljujući svojim termalnim izvorima. Tu su Romerbad i Sveta Katarina sa svojim fantastičnim bazenima i lekovitom vodom. Iz otvorenog grejanog bazena Ramerbada posetioci uživaju u pogledu na stazu Franc Klamer, najdužu stazu u Koruškoj (4.2 km) na kojoj se održavaju trke za Svetski kup.

http://www.badkleinkirchheim.at/ Foto: Bad Kleinkirchheimer Tourismus / www.presse.badkleinkirchheim.at

ZIMA ZA ONE KOJI ZNAJU DA UŽIVAJU – NA STAZI SA SKIJAŠKOM LEGENDOM FRANCOM KLAMEROM

Ko rano rani, dve sreće grabi. Ako ste nepopravljivi avanturista i želte da osetite prirodu i slobodu u njenoj nebrušenoj lepoti, Bad nudi nešto jedinstveno – skijanje po mesečini! Dok se zora budi, vi ste odavno budni, jer će vam na stazi društvo praviti jedan od najvećih skijaša današnjice, austrijska ski-legenda Franc Klamer.

http://www.badkleinkirchheim.at/ Foto: Daniel Gollner / www.presse.badkleinkirchheim.at

Velikan skijaškog sporta, čuveni spustaš, neprevaziđeni vladar ove discipline, čiji je rekord od 25 pobeda u Svetskom kupu, uvek je prisutan u svom rodnom gradu Bad Klajnkirhajmu. Staza za spust u okviru Svetskog kupa nazvana po njemu „Kärnten – Franz Klammer“, ubraja se u najspektakularnije i najzahtevnije staze na svetu.

http://www.badkleinkirchheim.at/ Foto: Arno Gruber / www.presse.badkleinkirchheim.at

I ove zime, najpoznatiji "sin" ove doline izaći će sa svojim gostima na stazu u okviru Klamerovih skijaških dana i pokazati im svoje omiljene spustove. Ponuda „Skijanje pre 9 sa Francom“ počinje u 6.45 časova na dolinskoj stanici Gondole, gde Klamer dočekuje svoje goste i nakon toga ih prati na doručak, pa onda na zagrevanje.

http://www.badkleinkirchheim.at/ Foto: Daniel Gollner / www.presse.badkleinkirchheim.at

Potom je na programu slobodno skijanje na stazi Svetskog kupa sa njim. Iako ima 61 godinu, Franc na skijama izvodi čuda! Nakon toga sledi drugi deo skijaškog užitka: ekskluzivna užina sa specijalitetima mediteransko-alpske kuhinje u Klamerovom sobičku, koji je uređen u čast ovog idola u planinskom restoranu Kaiserburg.

http://www.badkleinkirchheim.at/ Foto: Michael Gruber / www.presse.badkleinkirchheim.at

Da biste naučili da skijate à la Klammer, četiri škole skijanja u Bad Klajnkirhajmu nude vam profesionalnu podršku. Ski-vrtić, briga o deci i istančan sistem kurseva, od bubica na stazi brzo će napraviti brze skijaške zečiće. Specijalni paketi su tako osmišljeni da i odraslim povratnicima na skije vrate volju za karvingom i krivudanjem. Upravo će dobro obučeni instruktori skijanja i grupe istomišljenika odagnati vašu nesigurnost kao prolećno sunce sneg. Na sva četiri prilaza u skijašku oblast nalaze se stanice za iznajmljivanje opreme, gde u svakom trenutku možete zameniti svoje "daske".

http://www.badkleinkirchheim.at/ Foto: Bad Kleinkirchheimer Tourismus / www.presse.badkleinkirchheim.at

Skoro nijedan zimski sportski centar na svetu ne povezuje na tako jedinstven način svoje skijaško i snežno blago sa svojim termalnim banjama kao ova velnes oaza u planinama Nokberg u Koruškoj.

STAZA ILI TERME – SKI PAS VAŽI I ZA JEDNO I DRUGO

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Nekada je u Bad Klajnkirhajmu teško odlučiti gde biste najradije želeli da se odmarate, jer ovde nisu dobrodošli samo skijaši, već i ljubitelji velnesa. Ali, ove zime će vam ta odluka biti sasvim jednostavna jer ski-pas važi i u velnes centrima. Jednostavan moto koji samo povećava užitak glasi: "Skijanje ili terme, izbor je vaš".

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Ko voli, u završnici spusta na stazi Franc Klamer može da napravi kratak zaokret i jednim skokom završi u isparavajućem bazenu termalne banje Romerbad, jedinstvenoj oazi uživanja sa 13 sauna na tri nivoa. Kroz mesto saobraća besplatan autobus koji vozi do gondola i termalnih bazena. Fantastičan je osećaj kupati se u spoljašnjem bazenu, dok vas okružuju planine sa snegom.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Ovde je užitak zagarantovan nakon sunčanog toplog skijaškog dana na koruški način, u opuštajućem dejstvu termalne vode, a te blagodeti, pored klime dopunjuju još 23 veoma prijatne brvnare. Ova voda ne samo da otklanja upalu mišića sa listova skijaša, već jača srce i cirkulaciju kao i imunološki sistem, osnažuje krvne sudove i vezivna tkiva, smanjuje reumatske tegobe i nervna zapaljenja i pomaže u postoperativnom lečenju kao i lečenju infekcija. Zato poslušajte slogan „Sa staze u terme“ bez oklevanja!

http://www.pulverer.at/en Foto: Hotel Pulverer / www.pulverer.at

U ponudi se mogu naći hoteli sa sopstvenim spa zonama. Zajednički imenitelj svima je dobro skijanje i prijatni trenutci u velnes i spa centima. Dve terme, 16 hotela sa zatvorenim bazenima i 50 sauna čine bazu ove banjske kulture bogate tradicijom, koja je privlačila goste iz celog sveta kada sam pojam velnesa još uvek nije postojao.

AUSTRIJSKI RAJ: Ovde vam hladnoća ne može ništa (FOTO)

Ovaj sveobuhvatni program za uživanje dopunjuje hotelijerstvo sa velikim brojem zvezdica, a čine ga 2 hotela sa pet zvezdica i više od 15 hotela sa četiri zvezdice, uz široku ponudu vikendica i udobnih pansiona sa doručkom.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Kombinacija koruškog gostoprimstva, iskonske romantike brvnara i suncem obasjanih terasa pobrinuće se da upravo preko dana načinite neki predah i da svratite na gastronomsko okrepljenje.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

LUKSUZ KOJI PRIŽELJKUJETE: U ovim hotelima biste želeli da se probudite (FOTO)

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Uveče će vas mamiti gostionice i restorani, neki originalni, neki zabavni, neki krunisani nagradama. Muzika uživo, diskoteke i barovi razmrdaće i najmrzovoljnije plesače.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Da lepim iznenađenjima i ugađanju nema kraja, kada je gostoprimstvo i uslužnost hotelijera Bad Klajnkirhajma u pitanju, govori i ova neuobičajena ponuda. Naime, ako imate psa i ne želite da ga ostavite kod kuće, ovde to nije problem.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

U porodičnim hotelima, pse smatraju za članove porodice. Povedite svog ljubimca sa sobom u Hotel Eschenhof i budite sigurni da će se o njemu dobro starati. Pored redovnih pansionskih ponuda za vaše ljubimce postoji i nešto nesvakidašnje. Priuštite i svom krznenom prijatelju odmor iz snova! Dog Wellness - opuštajući velnes za ljubimce.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

RETKO KAD SU OBOŽAVAOCI ZIMSKIH SPORTOVA NAGRAĐENI NA PRAVI NAČIN

Da skijanje, termalne vode i beskrajno lepi pejzaži nisu jedino u čemu možete  uživati, uverili smo se već prvog jutra na doručku. Neverovatna ponuda kako modernih, tako i tradicionalnih jela "bacila" nas je na velike muke.

POBEDITE HLADNOĆU: Napravite lovački čaj s rumom iz 19. veka (RECEPT)

Ono što je fantastično za celo podneblje je neverovatna preciznost i odmerenost. To možete videti u svakoj pori života, kako u arhitekturi, enterijeru, dekoraciji, tako i u savršenoj izbalansiranosti ukusa na tanjiru koji su besprekorno aranžirani. Da se o svemu brižljivo vodi računa, a pogotovu o zdravom načinu života pokazuje nam prisustvo organske hrane u gotovo svakom restoranu.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Ukoliko odlučite da dan provedete u organizovanim obilasku fantastičnih alpskih predela planina Nokberg, ne propustite pešačenje u krpljama u pratnji vodiča  čija će vas završnica ostaviti bez reči i - punog stomaka.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

U mestašcu Feldpannalm postavljena je bogata trpeza za izdržljive šetače. Dok ispred brvnare uživamo u tradicionalnom napitku "šnapsu" od šišarke, kulinarski zalet uzimamo uz namaz svežeg sira, na ukusnom domaćem seljačkom hlebu sa umakom od losos pastrmke. Onda biramo tradicionalnu "žutu supu" ili supu od luka koja se služi u lepinji, a sam vrhunac je pravi specijalitet - ragu od divljači. Tako okrepljeni vraćamo se kasno popodne u dolinu - naravno u velikom stilu, na sankama.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Pored brojnih restorana sa domaćom kuhinjom, ukoliko ste ljubitelj prirode, uvek možete naći ušuškanu planinsku kolibu, sagrađenu, naravno, od borovine.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

U jednoj od ovih planinskih oaza, u kolibi Klammerhütte, domaćini sviraju harmoniku, prave kajganu, seckaju kobasice... ali pre svega proizvode sir! U ovoj porodičnoj manufakturi, tradicija i veštine prenose se sa generacije na generaciju!

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Gostoljubivost našeg domaćina Klausa Kolvesa, neće se svesti samo na to da vas zasiti. Pašće tu i po koja "čašica" razgovora, a zašto da ne, i pesma!

Ljubav prema prirodi i svom okruženju koju ovde osetite i gostoprimstvo koje se mora doživeti, učiniće da ne poželite da odete odavde.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

(Milena Đorđević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA