DRVO KOJE ZOVU METUZALEM: Zašto se njegova lokacija drži u strogoj tajnosti? (FOTO)

Poznato je da se nalazi u jednom nacionalnom parku u istočnoj Kaliforniji, u Sjedinjenim Državama, ali se njegova tačna lokacija krije od javnosti kao što zmija krije noge. Razlog? Jednostavan. U pitanju je drvo koje je staro skoro kao ljudska civilizacija: ima precizno rečeno 4.846 godina

  • 3

Metuzalem je primerak kvrgavog bora (Pinus longaeva) koji raste samo u Belim planinama u istočnoj Kaliforniji, u Sjedinjenim Američkim Državama. Njegova starost je tačno utvrđena: ima 4.846 godina i dugo je bio smatran najstarijim ne-kloniranim drvetom i živim organizmom na svetu uopšte, sve dok 2013. godine nije otkriven u istoj oblasti stariji bor koji ima 5.064 godine. On, međutim, još uvek nije dobio ime.

Borovi iz ovog roda rastu na nadmorskim visinama između 2.900 i 3.000 metara, u takozvanom Metuzalemovom lugu, u Nacionalnom parku Inio. Uspešno podnose surove hladne vetrove i ledene suše, a prava kiša na njih padne svakih trideset godina, zbog čega se iz snega snabdevaju tečnošću.

Rastu veoma sporo, a stabla su im čvornovata i veoma tvrda. Teško se pale, a smola ih štiti od truljenja, zbog čega čak i mrtva stabla ostaju da bdiju na svom mestu i po nekoliko stotina godina nakon što iz njih izađe život. Rekorder među takvima je jedno stablo koje je staro 8.000 godina.

Kvrgavi bor po imenu Metuzalem star 4.846 godina drugo je najstarije živo biće na svetu, a nalazi se u Kaliforniji. Foto: Wikipedia Commons/Rick Goldwaser Kvrgavi bor po imenu Metuzalem star 4.846 godina drugo je najstarije živo biće na svetu, a nalazi se u Kaliforniji. Foto: Wikipedia Commons/Rick Goldwaser

Njihova zaštita je prioritet nadležnih američkih službi koje, gle čuda, funkcionišu, za razliku od službi nekih drugih država, da sad ne imenujemo i ne upiremo prstom.

Tačna lokacija Metuzalema nije poznata javnosti, odnosno skriva se od strane stručnjaka i zaposlenih parka, kako bi se zaštitio od vandalizma, da ne kažemo vandala i idiota, kakvih je svet nažalost krcat. Neki od njih su tako 1964. posekli Prometeja, kvrgavi bor koji je bio najstariji ne-klonski živi organizam nama poznat ikada, u istom nacionalnom parku, ne znajući koga seku, i to još - u svrhu naučnog istraživanja.

Inače, najstarije poznato pojedinačno živo klonsko drvo je Stara Tjiko, četiri metra visoka, tanana i usamljena norveška smreka koja se živi u Švedskoj koje je najstariji stanovnik. Otkrivena je 2004. godine i ima neverovatnih 9.550 godina. Reč "klonsko" neka vas ne zbuni: radi se o formi vegetativne aseksualne reprodukcije putem koje novi organizmi nastaju bez proizvodnje semena i spora, i odigrava se prirodnim putem, premda mogu da ga indukuju i ljudi. Možete je videti na slici ispod.

Stara Tjiko, najstarije pojedinačno živo klonirano drvo na svetu, nalazi se u Švedskoj i ima 9.550 godina. Foto: Wikipedia Commons/Karl Brodowsky Stara Tjiko, najstarije pojedinačno živo klonirano drvo na svetu, nalazi se u Švedskoj i ima 9.550 godina. Foto: Wikipedia Commons/Karl Brodowsky

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • The Spatula

    2. mart 2015 | 00:19

    Sto bi ga Srbija sume unovcile da je u Srbiji :D Bilo bi, igrala se deca :))

  • Burek od krompirau

    2. mart 2015 | 11:47

    Kaže 9,5 k godina.. a zemlja postoji 8 k

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA