OTAC IZRAELSKE DRŽAVE BIO JE ZEMUNAC: Ovaj čovek je promenio istoriju sveta!

Izrael je nastao zahvaljujući Teodoru Herclu, čiji je citat "Ono što si naumio nije više san" postao slogan jevrejskog pokreta. Međutim, malo ko zna da je Teodor poreklom iz Zemuna

  • 5

Teodor Hercl je bio austro-ugarski novinar, dramaturg, politički aktivista, geograf i pisac, ali po drugoj činjenici je ostao upamćen u svetskoj istoriji. Njega smatraju ocem modernog političkog cionizma, jer je formirao Svetsku cionističku organizaciju i promovisao migraciju Jevreja u Palestinu.

Hercl je imao ideju o formiranju Jevrejske države, pa ovog publicistu i pravnika zato smatraju - ocem Izraela.

Jedna od zanimljivosti iz Herclovog života je i ta da je rođen 2. maja 1860. godine u Pešti, istočnom delu Budimpešte, nekadašnje Kraljevine Mađarske, u sekularnoj jevrejskoj porodici poreklom iz Zimonija (današnji Zemun).

Izabran je za prvog predsednika Svetske cionističke organizacije, a u svom dnevniku je već u septembru iste godine zabeležio kako su na njemu "postavljeni temelji moderne jevrejske države" i kako će se to videti za pedeset godina. Pola veka kasnije, 14. maja 1948. godine, proglašena je Država Izrael. On je aktivno tražio potporu velikih sila za ostvarenje ideje jevrejse države i susretao se sa svetovnim i verskim poglavarima.

Međutim, neuspesi na ovom polju i uticaj i uspon nacizma doveli su do povećanja sukoba u cionističkom pokretu.

Foto: Wikimedia Foto: Wikimedia

- Ono što si naumio, nije više san - citat je iz njegove knjige "Stara zemlja, nova zemlja", a postao je omiljeni slogan jevrejskog pokreta koji je želeo da Jevreji dobiju sopstvenu državu.

(Telegraf.rs/ Izvor: en.wikipedia.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA