OTKRIVENA TAJNA DŽUNGLE: 500 godina skrivala budistički hram (FOTO)

Budistički hram je iznenada napušten u XIV veku i ostao je ušuškan u džungli sve do 1814. godine, kada je grandiozna građevina konačno pronađena

  • 1

Borobudur je najveći i najpoznatiji budistički hram na svetu, a nalazi se na indonezijskom ostrvu Java, 40 km severozapadno od Yogyakarta. Za izgradnju 60.000 kubnih metara vulkanske stene, odnosno 2.000.000 kamenih blokova, bila je potrebna armija radnika.

 

Na temelju u obliku kvadrata stranica dugih 123 metra uzdiže se ukupno devet spratova, što čini ovu građevinu neverovatnom.

 

Izgrađen je u razdoblju od 75 godina u VIII i IX veku od strane kraljevstva Sailendra. Ipak, uprkos svom naporu da se izgradi i samoj veličini, hram je misteriozno napušten u XIV veku i ostao skriven u džungli sve do 1814. godine.

 

Hram je izgrađen u stilu stepenaste piramide, a na vrhu se nalaze tri kružna sloja i glavni stubovi. Hodočasnici i posetioci slede predviđeni put do vrha kompleksa, koji ih vodi oko spomenika nekoliko puta pre nego stignu do stuba.

 

Foto: Wikimedia/PL09Puryono

Foto: Wikimedia/PL09Puryono

 

Na putu ka vrhu, turisti mogu da vide 504 statue Bude, kao i 2.672 reljefnih oblika prikazuju život na nekadašnjoj budističkoj Javi.

 

Foto: Wikimedia/Bennylin

Foto: Wikimedia/Bennylin

 

Kada je hram ponovo otkriven 1814. godine, na iskopavanju i restauraciji istog se radilo narednih 30 godina.

 

Foto: Wikimedia/Anandajoti

Foto: Wikimedia/Anandajoti

 

Borobudur je sada pod zaštitom UNESCO-a, a iako je nekoliko stubova uništeno tokom terorističkog napada 1985. godine, on i dalje ostaje fascinantni primer arhitekture u Indoneziji, pored toga što je i najveći budistički hram na svetu.

 

Foto: Wikimedia/Arian Zwegers

Foto: Wikimedia/Arian Zwegers

 

(Telegraf.rs/ Izvor:pixelizam.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • GradjaninX

    28. januar 2015 | 14:23

    Steta sto nemate sliku iz vazduha, tacno iznad hrama. Tada deluje jos impozantnije i zagonetnije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA