POTPUNO NEOBIČNO OSTRVO: Okorele zatvorenike držali u manastiru! (FOTO)

Selo na ovom ostrvu osnovano je davne 708. godine, a do njega se nekada moglo doći samo kopnom u periodu oseke

  • 3

Mon Sen Mišel je stenovito ostrvo u kanalu Lamanš na ušću reke Kesnon, a udaljeno je samo kilometar od obale Normandije. Ono što ga izdvaja od ostalih je benediktinski manastir koji je pravi biser francuske srednjevekovne arhitekture.

 

Inače, selo na ovom ostrvu osnovano je davne 708. godine, tako da odiše tradicijom i bogatom istorijom. Do ostrva se ranije moglo doći samo kopnom u periodu oseke. Krajem 19. veka povezali su ga sa obalom uređenjem prirodne prevlake i izgradnjom puta.

 

U manastiru danas živi još desetak benediktinskih monaha, a u 10. veku je jedna njihova grupa osnovala manastir. Za vreme Francuske revolucije, crkva je izgubila na značaju, pa su se monasi vratili tek 1969. godine.

 

Postoji čak i legenda po kojoj je Aranđel Mihailo naredio biskupu Avranša da ovde sagradi crkvu. Biskup to nije želelo da uradi, pa mu je Aranđel Mihailo vrelim prstom napravio rupu u lobanji. Ova lobanja se danas čuva u u crkvi u Avranšu, ali neki naučnici tvrde da je ona poreklom iz neolita a ne iz 8. veka.

 

Foto: Wikimedia/iliff

Foto: Wikimedia/iliff

 

Inače, ostrvo je nekad služilo kao zatvor koji je imao ironično ime Mon Libr, što na našem jeziku znači Slobodno brdo.

 

Od juna 2006. godine traje realizacija projekta izgradnje hidrauličke brane koja bi povećala nivo vode oko ostrva za 70 centimetara.

 

Foto: Wikimedia/Public domain

Foto: Wikimedia/Public domain

 

Danas je Mon Sen Mišel je postala velika turistička atrakcija u Francuskoj, sa čak godišnjom posetom od 3,5 miliona posetilaca koji dolaze da otkriju njegove lepote i tajne.

 

Samo ostrvo kao i zaliv oko njega su od 1979. godine na listi svetske baštine UNESKO-a.

 

(Telegraf.rs/ Wikipedia)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA