ZAŠTO BI OKO VRATA TREBALO DA NOSITE STUBIĆ, A NE KRST: I još 5 neverovatnih stvari koje ste mislili da znate o Isusu Hristu!

Iznenadićete se kad saznate koliko je sve što ste mislili da znate o Isusu pogrešno

Isus je verovatno najpoznatija ličnost na svetu, a ipak se o njemu najmanje zna. Ne zna se pouzdano ni da li je postojao kao istorijska ličnost. Pa ipak, priče o njemu su toliko raširene da danas svi znaju sve o njemu. Dugokosi tip sa bradom u tridesetim godinama, zove se Isus, singl, neoženjen, zakucali ga Rimljani na krst...

Je l tako? E pa nije. Evo šta kaže istorijska nauka o svemu tome. Iznenadićete se kad saznate koliko je sve što ste mislili da znate o Isusu pogrešno.

Da pojasnimo: O samom Isusu niko nema bilo kakav istorijski izvor. Ali, na osnovu arheoloških nalaza i tekstova imamo jasnu sliku o tome kako su izgledali država i vreme u kojima je živeo Isus.

1. Isus je bio oženjen.

Kada su objavljeni drevni zapisi na papirusu, prošle godine, u kojima se pominje Isusova supruga, neki katolici i evangelisti su bili potpuno zaprepašćeni. Ali istorijska istina je veoma jasna, i ide u prilog zapisima: Isus je bio Jevrej, a kod Jevreja ne postoji tradicija celibata među religijskim vođama. Ova činjenica, u kombinaciji sa dosadašnjim mnenjem da Isus nije imao ženu, dovela je čak i do pominjanja mogućnosti da je Isus bio homoseksualac. Najnovije otkriće, međutim, nedvosmisleno govori u prilog tezi da je, kao i većina savremenika, bio srećno oženjen. “Isus ju je (Mariju Magdalenu) često ljubio u usta”, piše u novootkrivenom Jevanđelju po Filipu.

Statua Isusa Hrista na Brdu krstova u Litvaniji. Foto: Wikipedia Commons/Avi1111 dr. avishai teicher Statua Isusa Hrista na Brdu krstova u Litvaniji. Foto: Wikipedia Commons/Avi1111 dr. avishai teicher

2. Bio je potšišan, ne dugokos.

Jevreji u to vreme nisu nosili duge kose. Čak i Apostol Pavle, u prvom pismu Korinćanima, kaže: “Zar nas sama priroda ne uči da je ponižavajuće po muškarca da nosi dugu kosu?” Šezdesetih godina prošlog veka konzervativni hrišćani su često citirali ovo kako bi kritikovali hipi pokret.

3. Nije raspet na krstu, nego na stubu.

Naučnici znaju da reč iz grčke verzije Novog zaveta, “stauros”, koja je prevedena kao “krst”, označava u stvari običan stub, ili čak i drvo, na koji su bili razapinjani ljudi. Rimljani nisu imali strogo regulisan način na koji su razapinjali ljude, nego su bili “kreativni”. Dakle, hrišćani širom sveta bi oko vrata trebalo da nose stub, a ne krst!

4. Isus nije bio nešto specijalno visok, kakvim se obično prikazuje.

Tipičan Jevrejin u doba Rimske imperije bio je jedva nešto viši od 155 cm, pa ne treba očekivati da je Isus bio nešto preterano viši od toga. Činjenica da ga zamišljamo kao visokog čoveka je posledica psihološkog mehanizma koji od “velikih ljudi” (značajnih) vremenom stvara i fizički impresivne pojedince.

Isus Hristos Pantokrator, kapadokijska freska 1. milenijuma: Wikipedia Commons/Elgaard Isus Hristos Pantokrator, kapadokijska freska 1. milenijuma: Wikipedia Commons/Elgaard

5. Rođen u kući, a ne u štali.

Priča o čudesnom rođenju je dodata u Bibliju negde u drugom veku, i puna je raznih zanimljivih i čudesnih, bajkovitih detalja. Ali priča o tome da je Isus rođen u štali dodata je hrišćanskoj tradiciji još kasnije. U originalnoj priči, Josif i Marija su bili kod rođaka, i nije bilo za njih mesta u jednoj od soba. Greška je nastala u interpretarciji, pošto su prisustvo životinja u drugoj sobi protumačili kao da je reč o štali, jer nije im bilo jasno (u ono vreme normalna stvar) da životinje budu u kući.

6. Uopšte se ne zove Isus.

Ime mu je Ješua. Na hebrejskom ovo znači “izbavljenje” ili “spasenje”. Bilo je često ime među Jevrejima tog doba. Jošua (Isus) i Jošua iz Starog zaveta (koji vodi Jevreje u obećanu zemlju) imaju isto ime, a jedan od njih je postao Isus, kako bi se napravila razlika. Ima ovde još jedna zanimljiva stvar: postoje istoričari koji veruju da su mnoge priče o Jošui-Isusu u stvari nastale na osnovu priča o Jošui-Jošui iz Starog zaveta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • ТЕОЛОГ

    27. februar 2015 | 21:03

    ПОЉУБАЦ У РАНОМ ХРИШЋАНСТВУ ЈЕ ТАКО ИЗГЛЕДАО ( АГАПЕ ) , ШТО НЕМА ВЕЗЕ СА БРАКОМ ! ИСУС ЈЕ СПАСИТЕЉ У ПРЕВОДУ. КОСА , ИЗГЛЕД ... НЕБИТНИ ЗА ТЕОЛОГИЈУ ! ЉУДИ СУ РАЗАПИЊАНИ НА СТУБОВИМА , КРСТОВИМА , КРСТОВИМА И У ОБЛИКУ ИКС, НАОПАКО КРСТУ АПОСТОЛ ПЕТАР , КРСТУ У ОБЛИКУ Т... А ПЕЋИНА И ЈЕСТЕ БИО УКОПАН ПОДРУМ У СТЕНИ НЕКЕ КУЋЕ- ШТАЛЕ ! НЕМОЈТЕ ДА ВАМ ОВАКВИ ТЕКСТОВИ РУШЕ ВЕРУ !!!

  • Spajdermen

    27. februar 2015 | 20:58

    Gluposti! Ni jedna od ovih 6 stvari nije istina!

  • mrSale71

    27. februar 2015 | 21:32

    Isusova misija na Zemlji nije bila da se ženi,nego da svedoči ljudima o svom ocu i da položi svoj savršen život za otkup greha svim ljudima koji u njega veruju i drže se zapovesti!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA