Ova knjižara u Argentini je takva da nikada ne biste izašli iz nje (FOTO)

Knjižara u Buenos Ajresu predstavlja pravi raj za ljubitelje knjiga. Ona je smeštena u zgradi raskošnog pozorišta koje je izgrađeno 1919. godine

  • 2

Knjižara El Ateneo u Buenos Ajresu u Argentini svakako je jedna od najveličanstvenijih na svetu. Na hiljade i hiljade knjiga i muzičkih diskova iz njene ponude smeštene su u staroj pozorišnoj zgradi, odnosno pozorišnoj sali.

Raskošno pozorište je izgrađeno 1919. i godinama je građanima Buenos Ajresa predstavljalo popularne dramske komade, a krajem dvadesetih godina promenilo je namenu i pretvoreno je u bioskopsku salu, a 1929. je tamo prikazan prvi zvučni film.

Ovaj ceo grad je prekriven neverovatnom umetnošću, ali treba da bude specijalan dan kako biste je videli (VIDEO)

Ova veličanstvena knjižara prostire se na 2.000 kvadratnih metara, svake godine poseti je više od milion ljudi i prosečno se godišnje proda 700.000 knjiga.

Poslednja metamorfoza koju je zgrada doživela bilo je pretvaranje u knjižaru 2000. godine, premda sama zgrada tokom svih promena odiše starim raskošem prvobitne pozorišne namene.

Ipak, bez obzira na menjanje namene, zgrada skoro čitav vek služi umetnosti i ono što je značajno jeste da se pri svakom menjaju vodilo računa na autentične vredne delove zgrade, poput njenih murala i pažljivo izrađivanih delova enterijera.

Foto: Wikipedia/Galio Foto: Wikipedia/Galio

Na prizemlju i prvom spratu danas je smešteno mnoštvo knjiga, od antičke književnosti, preko Šekspira, pa sve do do postmodernih pisaca, a jednako su zastupljeni kanonski i manje poznati pisci.

Foto: Wikipedia/Phillip Capper Foto: Wikipedia/Phillip Capper

Osim beletristike u knjižari možete da nađete i turističke vodiče, knjige na nekoliko svetskih jezika. U podrumu su smešteni muzički diskovi, kao i velika ponuda  za decu - od knjiga bajki i slikovnica do igračaka.

Foto: Wikipedia/Roberto Fiadone Foto: Wikipedia/Roberto Fiadone

Drugi sprat dom je stručnoj literaturi i mirnijim mestima za čitanje. Na trećem spratu možete se nalazi veliki broj odabranih DVD izdanja. Na svim spratovima i u pozorišnim ložama nalaze se udobne fotelje za odmor i prelistavanje knjiga uz bogate ponude El Atenea.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA