NEVEROVATNO OTKRIĆE: Lek iz 9. veka eliminisao "neuništivu bakteriju" otpornu na najjače antibiotike!

Srednjovekovni antibiotik "očni melem" pokazao se izvrsnim u eliminaciji stafilokoka i drugih bakterija otpornih na antibiotiike

  • 2

Recept za lečenje infekcije oka koji je pronađen u anglosaksonskom rukopisu "Bolds ličbuk" iz 9. veka, pokazao se izvrsnim u eliminaciji superbakterija otpornih na antibiotike, rekli su britanski istraživači.

Naučnici su proučavali lek iz starog rukopisa, čiji su sastojci beli luk, crni luk ili praziluk i goveđa žuč i bili su zaprepašćeni kada su videli da je ova mešavina skoro potpuno eliminisala takozvanu zlatnu stafilokoku, gram-pozitivnu kuglastu bakteriju, poznatu kao MRSA.

Recept za lek pronađen je u staroengleskom medicinskom rukopisu "Bolds ličbuk", u kojem se nalaze instrukcije za različite bolesti. Rukopis se čuva u Britanskoj biblioteci.

Ekspert za stari anglosaksonski jezik, doktor Kristina Li sa Univerziteta Notingam, prevela je recept za "očni melem" i prema njenim rečima, to govori da su ljudi sprovodili detaljna naučna istraživanja nekoliko vekova pre otkrića bakterije.

Foto: Flickr/ saaste Foto: Flickr/ saaste

Naučnici su analizirali pojedinačno sastojke leka i smesu u celini i utvrdili su da je ovaj lek ubio oko 90 odsto MRSA bakterija.

Tim će svoj rad predstaviti na Godišnjoj konferenciji društva za opštu mikrobiologiju u Birmingemu.

Veruje se da "Bolds ličbuk" sadrži neke važne lekcije za modernu borbu sa otpornim mikrobima.

(Telegraf.rs/ Izvor: Blic online)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • His

    31. mart 2015 | 22:37

    Super !! Ima znaci nade:-)

  • ovdasnji

    1. april 2015 | 04:07

    Ne treba ici u Englesku prirodni lek na bazi smese minerala postoji i kod wmas.pa kako bi preteko ovoliki narod da nije toga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA