OPROŠTAJ SRPKINJE: Ruski marš koji je razbio Hitlerov san u paramparčad (VIDEO)

Bio je to ledeni 7. novembar 1941. godine u Moskvi, leden čak i za ruske standarde, ali ništa od toga nije bilo bitno kada je "Oproštaj Slovenke" - od strane kompozitora Vasilija Agapkina posvećen izvesnoj Sofiji Jovanović iz Beograda - počeo da napaja srca i duše sovjetskih vojnika, kada su počeli da stežu svoje puške i kada je počela da im ključa krv u žilama

  • 0

"Oproštaj Slovenke" (u smislu slovenske žene, ne pripadnice slovenačkog naroda) je ruski patriotski marš koji je napisao Vasilij Agapkin u periodu Balkanskih ratova, dakle 1912. godine. Zna se i šta ga je tačno na to podstaklo: novinska vest da je izvesna Sofija Jovanović iz Beograda kao običan vojnik otišla na front ne bi li se borila rame uz rame sa muškarcima.

Marš je prvi put izveden u Tambovu krajem iste godine, a u leto 1915. izdat je kao singl na gramofonskoj ploči u Kijevu. Odmah je postao popularan u Rusiji, i često je sviran je kada bi vojnici odlazili na front. Posle Boljševičke revolucije koristili su ga Beloarmejci admirala Kolčaka kao nezvaničnu himnu.

Pogrešno se veruje da je u Sovjetskom Savezu bio zabranjen zbog asocijacije sa carističkim režimom i kontrarevolucionarnim pokretima; šta više, bio je publikovan u zvaničnoj muzičkoj kolekciji Crvene armije i shodno tome doslovno obožavan.

Neki je nazivaju i kompozicijom koja je preokrenula tok Drugog svetskog rata, i to sa punim pravom. Naime, 7. novembra 1941. godine Vermaht je bio na svega nekoliko kilometara od Crvenog trga, a ceo svet je čekao vest da je sovjetska prestonica pala pod noge Hitlerovoj soldateski.

U punoj tajnosti, vrhuška SSSR-a odlučuje da ispred zidina Kremlja organizuje vojnu paradu nakon koje će njeni učesnici učiniti nešto što niko nikada i nigde nije učinio: otići direktno u odlučujući boj, Bitku za Moskvu koja se odigravala tu odmah iza ćoška, a koja će ili preokrenuti tok rata ili označiti konačni poraz boljševika.

Bio je to ledeni dan u Moskvi, toliko da se autor marša o kome danas govorimo, Vasilij Agapkin, koji je lično dirigovao orkestrom, doslovno zalepio za podijum. Ništa od toga nije bilo bitno kada su "Oproštaj Slovenke" i drugi marševi počeli da napajaju srca i duše sovjetskih vojnika, kada su počeli da stežu svoje puške i kada je počela da im ključa krv u žilama.

Pohrlili su ka mrskom nacističkom neprijatelju i razbili su ga u paramparčad, odbranivši Moskvu. Ova parada se smatra okidačem koji je podigao moral ruskoj vojsci, do tog trenutka u povlačenju na svakom delu fronta, paradom koja je dovela do prve presudne istorijske tačke u Drugom svetskom ratu, do njegove prve prekretnice. Druga je bila Staljingradska bitka.

Presudni marš na ovoj paradi bio je "Oproštaj Slovenke", kojim je ona počela i koja je i poslednjeg vojnika otpratila na bojište.

(L. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA