Ono što će se dogoditi VEČERAS izazvaće pravi HAOS na internetu!

Poslednji put kada se ovo dogodilo Mozilla, Reddit i LinkedIn su “pali”. U Australiji je na čekanju bilo čak 400 letova, jer je sistem čekiranja u aviokompaniji Qantas potpuno otkazao

  • 0

Ako biste večeras u svojoj ruci imali atomski časovnik, videli biste na njegovom ekranu 23:59:60, pre nego što otkuca 00:00:00.

Poslednji minut 30. juna NEĆE TRAJATI 60 SEKUNDI. Evo zbog čega!

Dodatni sekund ubačen je kako bi omogućio da se atomski časovnici usklade sa Zemljinom rotacijom, koja se polako usporava, ali tehnološke kompanije i svi oni koji se bave internetom strahuju da bi taj jedan sekund mogao da izazove pravi haos.

- Postoje posledice manipulisanja vremenom. Pošto se prestupne sekunde ubacuju tek sporadično, teško je primeniti ih na računare, pa greške mogu izazvati privremeni pad sistema - kaže Piter Viberli, naučnik Nacionalne fizičke laboratorije u Velikoj Britaniji koji je trenutno zadužen za definisanje srednjeg vremena po Griniču.

Foto: Wikipedia.org Foto: Wikipedia.org

Poslednji put kad je dodat sekund 2012. Mozilla, Reddit i LinkedIn su “pali”. U Australiji je na čekanju bilo čak 400 letova, jer je sistem čekiranja u aviokompaniji Qantas potpuno otkazao.

Potreba za prestupnom sekundom postoji zbog neophodnosti tačnih časovnika. Bez ispravki, vreme bi postepeno prestalo da se računa na osnovu Zemljine rotacije, što znači da bi za oko 800 godina Sunce bilo na najvišoj tački neba u 13h, umesto u podne.

SAD i Francuska žele da ukinu prestupne sekunde, ali Britanija, Rusija i Kina smatraju da je tehničke izazove moguće prevazići.

Foto: Foter/Flickr/Leo Reynolds Foto: Foter/Flickr/Leo Reynolds

- Oduvek smo Zemljinu rotaciju uzimali za ključnu referencu u merenju vremena, a od koristi je i astronomima i navigatorima. Ne treba prekidati tu tradiciju, a da pažljivo ne odvagamo posledice - kaže Viberli.

Konačna odluka trebalo bi da se donese u novembru na sastanku Međunarodne unije za telekomunikacije, važnog tela Ujedinjenih nacija.

(Telegraf.rs / Izvor: The Guardian)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA