7 dokaza da je Hari Poter poremećeni ludak zatvoren u dilkarnicu po imenu Hogvorts (VIDEO)

Sve je posejano u romanima, za one koji imaju oči da vide. Ili nije? Procenite sami, pa nam recite u komentarima šta mislite o ovoj zanimljivoj teoriji

  • 34

Hari Poter je glavni lik jednog od najpopularnijih književnih i filmskih serijala današnjice koji je svojevremeno bio zaludeo čitav svet a od svoje autorke Dž. K. Rouling napravio milijarderku bogatiju od kraljice Elizabete II.

Ipak, da nismo nešto propustili u vezi sa njim, da nije spisateljica želela nešto da nam kaže samo što mi nismo imali detektivske sposobnosti da to i prokljuvimo?

Pred vama je jedna od nazanimljivijih teorija vezanih za ovaj serijal koja kaže da je Hari Poter zapravo mentalno poremećena osoba koja je zatvorena u psihijatrijsku ustanovu.

(Napomena: Sve izneseno je samo teorija, te stoga vodite računa da na taj način čitate ovaj kratki tekst. Ako se nešto tvrdi da se desilo ne mora da znači da je baš tako bilo u knjizi/filmu, već hoće da se kaže da je to u knjizi/filmu metafora za ono što se stvarno desilo.)

Foto: Warner Bros Foto: Warner Bros

1. U "Kamenu mudrosti" je opsednut ogledalom

Ako neprestano živiš u fantaziji koju si sam stvorio u svojoj glavi, vremenom izgubiš osećaj za stvarnost. Ova teorija tvrdi da se upravo to desilo Hariju Poteru u ostalim knjigama.

2. Hogvorts izgleda kao opasna zatvorska ludnica

Škola je zatvorena, krcata nasumičnim i neobjašnjivim opasnostima kao što su pokretne stepenice, slike koje pričaju, troglavi psi i tako dalje i tako bliže. Sve ove bizarne pojave imaju "normalno" objašnjenje: u pitanju je magija.

Printskrin: YouTube/ClevverTV Printskrin: YouTube/ClevverTV

3. Hari je ubio Sedrika Digorija

Sedrik je slika i prilika popularnog i uspešnog momka kakav je Hari mogao da bude. Njega je ubio "Voldemor", koji je Harijev alterego i projekcija njegovog besa i srdžbe. Hari je jedina osoba koja je to videla i veruje da je to bio "Voldemor". Zapravo, Hari ga je ubio zato što je ovaj bio previše savršen i zato što je živeo laganim životom punim ljubavi koji je Hari oduvek hteo ali nikada nije imao.

4. Darslijevi su Harijevi pravi roditelji

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Dakle, Poterovi su imaginarne ličnosti. Darslijevi su samo nasilni, maltretiraju ga i ponižavaju i favorizuju mu brata Dadlija, zbog čega Hari umišlja da su mu pravi roditelji poginuli. Jednog dana, Hari odlepi i Dadli biva povređen. U tom bunilu, zamišlja da Dadliju izrasta svinjski repić. Kao posledica ovog incidenta, Harija odvode u "specijalnu školu".

5. Hari i Voldemor u ista osoba

Neprestano se ukazuje na to da je "Tom Ridl" zapravo Hari Poter, i neprestano se prave paralele i naglašavaju sličnosti između njih dvoje. Vole iste knjige, imaju isti štapić, obojica su siročad, i tako dalje.

Hari ima vizije o Voldemoru, pa čak i deli misli sa njim, što je očito simboličan način da se kaže da je "Voldermor" samo komponenta Harijevog obolelog uma koja je na početku tek šapat a onda sve dominantnija i za njega sve realnija figura.

Hari Poter

U skladu sa ovom teorijom, Snejpov pokušaj da ojača Harijev um je samo pokušaj doktora da izleči pacijenta od glasova koje čuje u svojoj glavi.

6. Hari zna da je u sanatorijumu

U knjizi "Hari Poter i polukrvni princ", kada Albus Dambldor dođe da odvede Toma/Harija iz sirotišta, objašnjava mu da će ga odvesti u specijalnu školu za decu poput njega. Ridlova prva reakcija je da kaže da on zna da je Hogvorts psihijatrijska ustanova i da ne želi tamo da ide.

7. Harijev susret sa Dambldorom na stanici Kings Kros na kraju poslednje knjige

Džej Kej Rouling, spisateljica koja je stvorila Harija Potera. Foto: AP/Tanjug Džej Kej Rouling, spisateljica koja je stvorila Harija Potera. Foto: AP/Tanjug

Razgovor, otprilike, prevedeno sa engleskog, teče ovako:

"Reci mi jednu stvar za kraj", reče Hari. "Da li je ovo stvarnost? Ili se sve ovo dešavalo u mojoj glavi?"

Dambldor ga pogleda a njegov glas zazvuča glasno i snažno u Harijevim ušima iako se svetla magla spuštala ponovo, skrivajući mu figuru.

"Naravno da se dešava u tvojoj glavi, Hari, ali zbog čega bi to trebalo da znači da je manje stvarno?"

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Dunja

    1. septembar 2015 | 20:52

    Ja sam veliki fan Hari Potera i kada sam procitala naslov, u sebi sam rekla: "Samo da vidim ko je ovo pisao, golim rukama bih ga zadavila." Ali, ovo i ima logike. Mozda je ovo sve samo metafora. To odjasnjava kada je Harija u sumi Voldemor pogodio smrtnom kletvom, kako je preziveo?

  • marko

    1. septembar 2015 | 23:31

    Veliki sam obožavalac filma, gledao sam sve delove!! msm da je jedan od boljih filmova uopšte! Sve su ovo neke glupe pretpostavke! Ali film je predobar!

  • aggubaggu

    1. septembar 2015 | 22:13

    Licno po meni vise bi mi se svideo kraj da je on stvarno u ludari jer takav obrt nebi ocekivao ni u najboljem krimi romanu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA