On je osnovao LIČNU DRŽAVU na vojnoj platformi iz Drugog svetskog rata! (FOTO)

Turistička poseta je dozvoljena, ali se savetuje prethodna najava. Trenutno je u pripremi i holivudski film za koji je knez Majkl pripremio i istoriju države

  • 3

Major Pedi Roj Bejts, bivši pripadnik britanske vojske, osnovao je svoju ličnu državu 1967. godine i uprkos brojnim problemima - ona danas ima svoju zastavu, himnu, kovanice, poštanske markice pa čak i pasoš i zabranu letova iznad njene teritorije. 

DA LI BISTE IH POSETILI? Ovo su najmanje države na svetu (FOTO)

Kneževina Silend je mikronacija koja polaže pravo na "Raf Tovers" vojnu platvormu iz Drugog svetskog rata, a koja se nalazi na Severnom moru, deset kilometara od obale Velike Britanije.

Silend je započeo život 1942. godine kao Fort Rafs, jedan od nekoliko betonskih i čeličnih ostrva koje su Britanci izgradili u blizini obale kako bi zaustavili napade nemačkih osvajača. U to vreme uvrda je bila dom za 150 vojnika i topove, a napuštena je 1956. godine.

S obzorom da su se tada britanske teritorijalne vode pružale do 5km od obale, vojna platforma (udaljena 10km) je postala tera nulis, ili “zemlja koja ne pripada nikome.”

Bejts je iskoristio ovu priliku i 2. septembra 1967. godine, proglasio platformu nezavisnom kneževinom, te sebe prozvao princom – “Princ Roj”, a svoju ženu “Princeza Joana.” Britanska vlada je na ovaj potez delovala brzo te uništila sve okolne platforme kako niko ne bi mogao da sledi njegov primer, ali nisu dirali novu državu, niti dovodili u pitanje tvrdnje novog princa.

Nedugo zatim, 1968. godine, radnici koji su popravljali plute u blizini nove države uzvikivali su prostote 16-godišnjoj ćerki  princa Roja. Njen brat Majkl (14) je ispalio metak upozorenja kako bi prestali, a radnici su protiv njega podneli prijavu na kopnu Velike Britanije.

Glavni sudija je odbacio tužbu izjavom: “Sudovi Velike Britanije nisu nadležni”, što je za Bejtsa značilo i de fakto priznanje nezavisnosti Silenda.

Deset godina nakon osnivanja u državi je bio sam Majkl, sin osnivača kada je Aleksandar Ahenbah– bivši Bejtsov poslovni partner organizovao državni udar. Aleksandar je zarobio Majkla i držao ga 4 dana bez hrane kao zatvorenika.

Foto: Wikipedia/R i c h a r d Foto: Wikipedia/R i c h a r d

Bejts je uskoro preuzeo kontrolu nad državom tako što je napao iz helikoptera naoružan pištoljima i sačmaricom, te zarobio jednog od učesnika državnog udara, Gernot Puca, stanovnika Silenda rođenog u Nemačkoj. Puc se našao u improvizovanom zatvoru optužen za izdaju, a Nemačka vlada je jako brzo poslala diplomatu da pregovara njegovo puštanje na slobodu. Za Bejtsa, ovo je bilo drugo de fakto priznanje nezavisnosti Silenda.

Foto: sealandgov.org Foto: sealandgov.org

Iako se nezavisnost Silenda čini kao uzaludna borba, činjenica je da mikronacije mogu da opstanu u Evropi.San Marino, Andora i Lihtenštajn su danas poznata legalna porezna utočišta i destinacije za kockanje.

Foto: Flickr/Ryan Lackey Foto: Flickr/Ryan Lackey

Osnivač države Princ Roj je preminuo u oktobru 2012. godine, a nasledio ga je sin Majkl. Ovih dana Silend zarađuje novac tako što nudi sigurni web hosting i pohranu podataka, kao i kroz prodaju kovanica, poštanskih markica i plemićkih titula.

Turistička poseta je dozvoljena, ali se savetuje prethodna najava. Trenutno je u pripremi i holivudski film za koji je knez Majkl pripremio i istoriju države. 

(Telegraf.rs / Izvor: pixelizam.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA