KRAJ MUSOLINIJA: Bio je najveći fašista koji postoji, a onda su ga obesili s ljubavnicom (FOTO) (VIDEO)

Stvorio fašističku državu korišćenjem lične harizme, apsolutnom kontrolom medija i progonom političkih protivnika

  • 17

Benito Musolini bio je italijanski političar, novinar i vođa Nacionalne fašističke strane, koji je upravljao Italijom kao premijer od 1922. sve do svoje smene 1943. Bio je jedna od ključnih ličnosti u obrazovanju fašizma. Na današnji dan ubijen je od strane partizana, a njegovo telo su "izložili" na trgu u Milanu.

CRNO DOBA KOZA NOSTRE: Kako je Musolini uništio mafiju zbog 20 seoskih idiota i prodavaca lozova (FOTO)

Stvorio je fašističku državu korišćenjem lične harizme, apsolutnom kontrolom medija i progonom političkih protivnika. 

Musolini je 1912. bio jedan od vodećih članova Nacionalnog direktorata Italijanske socijalističke partije. Izbačen je iz članstva Italijanske socijalističke partije zbog svog protivljenja stavu partije o neutralnosti u Prvom svetskom ratu. Kasnije je osnovao fašistički pokret. Nakon marša na Rim oktobra 1922. postao je najmlađi italijanski premijer u istoriji sve do imenovanja Matea Rencija u februaru 2014.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Nakon što je uništio svu političku opoziciju koristeći svoju tajnu policiju i zabranjivanjem radničkih štrajkova, Musolini i njegovi fašistički sledbenici su učvrstili vlast nizom zakona kojim su preobrazili državu u jednopartijsku diktaturu.

Musolini je od 1939. pokušavao da odloži veliki rat u Evropi barem do 1942. On se 10. juna 1940. pridružio Hitleru i uveo Italiju u Drugi svetski rat, mada je bio svestan da Italija nije imala vojnih kapaciteta da vodi dugi rat protiv Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva. Musolini je verovao da će nakon neizbežnog mira sa Francuskom Italija da dobije teritorijalne ustupke od Francuske i da potom skoncentriše svoje snage na veliku ofanzivu u Egiptu, gde su snage Ujedinjenog Kraljevstva i Komonvelta bile brojčano slabije od Italijana.

DA LI ZNATE ŠTA JE MARŠ NA RIM? Benito Musolini je na današnji dan došao na vlast! (FOTO)

Foto: Wikimedia Foto: Wikimedia

Rat se nadalje odvijao veoma nepovoljno po Italiju, pa je 24. jula 1943, ubrzo po savezničkom iskrcavanju na Siciliji, Veliko fašističko veće glasalo protiv njega, a kralj Vitorio Emanuel III je sledećeg dana naredio da se Musolini uhapsi.

Musolini je 12. septembra 1943. spasen iz zatvora desantom na Gran Saso koje su izveli nemačke specijalne snage. Zatim je postao je vođa Italijanske socijalne republike, satelitskog režima nacističke Nemačke u severnoj Italiji.

Krajem aprila 1945, kada je potpuni poraz bio na pragu, Musolini je pokušao da pobegne na sever, ali su ga uhvatili i likvidirali italijanski partizani. Njemu i njegovoj ljubavnici su pročitali smrtnu presudu, stavili su ih uz zid i streljali.

Foto: Wikimedia / Renzo Pistone Foto: Wikimedia / Renzo Pistone

Njegovo telo je odneseno u Milano gde je bilo obešeno, zajedno sa njegovom ljubavnicom Klarom Petači i ostalim fašistima koji su zarobljeni od strane partizana.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Mire

    28. april 2016 | 20:31

    Fali im pavelic pa da bude kompletna crna trojka bagra fasisticka.

  • Nikolas

    28. april 2016 | 23:08

    MUSOLINI JE OBESEN KAO FASISTA A NA POCETKU POLITICKE KARIJERE JE BIO SOCIJALISTA-KOMUNISTA KOJI JE LEZAO DUGO U ZATVORU U TESINU-SVAJCARSKOJ !!!!!!

  • Petar

    28. april 2016 | 21:03

    Svi diktatori pre ili kasnije završe na sličan nacin

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA