DANAS JE ZELENI ČETVRTAK: Ako uradite ovu jednu stvar, cela godina će vam biti uspešna!

Četvrtak u narodnom verovanju je baksuzan dan, ali ovaj četvrtak je sasvim drugačiji...

  • 0

Zeleni četvrtak je jedan od sedam četvrtaka koji se nižu od Vaskrsa do velikog hrišćanskog praznika Svete Trojice koje su naši preci praznovali moleći se Bogu da grad i nevreme ne unište letinu.

 

DANAS JE NAJBOLJI UTORAK U CELOJ GODINI: Ovo je jedino što morate da uradite na Vaskrsni utorak!

 

Ljudi u selima su do Drugog svetskog rata strogo pazili da se na ove četvrtke – zelene, ne ore, a tog dana ni volovi nisu uprezali u jaram ni u kola.

 

Različiti krajevi Srbije imaju drugačija verovanja i običaje, tako da se ovaj dan obeležava na nekoliko načina od kojih su se neki održali, a neki nestali.

 

Kod nas četvrtak važi za baksuzan dan, zapravo svi osim ovog. Svetli četvrtak je jedini koji se po tradiciji smatra vrlo srećnim. Veruje se da su ovog dana sva mesta gde žive ale i druge sile zaklopljene, da zemljom hodaju samo dobra božanstva, pa da zbog toga i ljudima danas dobro ide.

 

Tako da, ovog dana treba započeti posao, naročito onaj koji ne ide od ruke. Takođe, treba uputiti molbu za neku neostvarenu želju i ona će se ostvariti.

 

U narodu je ovaj dan poznat i kao beli ili zeleni četvrtak i tada se nije radilo.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA