OTKRIVENA TAJNA FANTOMSKOG OGLEDALA: Naučnici rešili misteriju staru 50 godina

Osim što veruju kako su rešili misteriju, naučnici ističu kako se ovo atmosfersko ogledalo može koristiti za praćenje složenih kretanja atmosferskih strujanja

  • 0

Naučnici veruju kako su napokon rešili pola veka staru misteriju "150-kilometarskih odjeka". Radi se o nevidljivom "ogledalu" koje na visini od 150 kilometara odbija radarske zrake natrag prema Zemlji, ali samo za vreme sumraka.

MERKUR PROŠAO ISPRED SUNCA: Pogledajte koliko je to VELIČANSTVENO izgledalo (VIDEO)

Iako je fenomen zabeležen još pre 50 godina, niko od naučnika nije uspeo da objasni razlog zašto dolazi do misterioznih odjeka. Sonde koje su naučnici odašiljali kako bi pokušali da otkriju uzroke, nisu pronašle ništa.

U studiji objavljenoj ove nedelje u časopisu "Geophysical Research Letters", naučnici s Univerziteta u Bostonu ponudili su uverljivu teoriju zašto se pojavljuje fantomsko ogledalo.

Foto: flickr/NASA s Marshall Space Flight Center Foto: flickr/NASA s Marshall Space Flight Center

Primetili su kako izvor odjeka postaje znatno jači za vreme sunčevih zraka, a slabiji za vrijeme pomrčine Sunca. Shvatili su i kako se dubina signala poklapa s uglom pod kojim sunčevo zračenje ulazi u atmosferu, ali sam signal gotovo sigurno nije dolazio od Sunca.

Izglednije je da se radi o posedicama fizičkog procesa, reakcije molekula kiseonika i vazduha s ultraljubičastim zracima u najvišim delovima atmosfere. Udari zraka u molekule izbijaju njihove elektrone, koji se potom kreću visokim brzinama i nivoima energije. Interakcije između elektrona, iona i drugih čestica izazivaju vibracije, koje uzrokuju energetske talase.

Foto: NASA Foto: NASA

Prema komljuterskim simulacijama, ta masovna vibracija do koje dolazi usled energetskih talasa deluje kao ogledalo.

Osim što veruju kako su rešili misteriju, naučnici ističu kako se ovo atmosfersko ogledalo može koristiti za praćenje složenih kretanja atmosferskih strujanja.

- Kada uspete da shvatite nešto što niko pre nije shvatio, tek onda stvarno postaje vredno - rekao je Mirs Openhajm sa Univerziteta u Bostonu, jedan od autora istraživanja.

(Telegraf.rs / Jutarnji list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA