Kada bi Rimsko carstvo i dalje postojalo, evo u kojoj biste se provinciji rodili (FOTO)

Godina je 117. nove ere. Imperator Trajan je preminuo i u amanet svom nasledniku Hadrijanu ostavio više nego ijedan drugi čovek koji je ikada sedeo na stolici "božanskog Avgusta". Granice provincija u trenutku njegove smrti bile su ovakve, ali imajte u vidu tri stvari...

  • 15
Karta Rimskog carstva 117. godine. Foto: Wikimedia Commons/Andrei nacu Karta Rimskog carstva 117. godine. Foto: Wikimedia Commons/Andrei nacu

Rimsko carstvo je tokom mnogih vekova svog postojanja prošlo kroz brojne teritorijalne reorganizacije, sve sa ciljem bolje i efikasnije uprave, i što čvršće kontrole od strane imperatora nad raznoraznim narodima i regijama imperije.

U jednom je trenutku u 4. veku dobar deo zapadnog Balkana bio deo prefekture Italije (ruku na srce, bilo je i logično, a i ukupno je bilo četiri takve prefekture koje su objedinjavale veći broj provincija).

Zato je teško izabrati neki konkretan trenutak, zamrznuti ga i reći vam: ovo je bilo Rimsko carstvo, ovo su bile njegove provincije, evo ih granice, pogledajte i recite iz koje ste rodom.

A besmisleno je staviti karte svih mogućih preraspodela regija, dobrim delom jer se njihove granice na Balkanu nisu toliko drastično menjale da bi to bilo opravdano (na stranu što bi i dalje bilo besmisleno).

Karta Rimskog carstva 117. godine, fokus na Balkanu. Foto: Wikimedia Commons/Andrei nacu Karta Rimskog carstva 117. godine, fokus na Balkanu. Foto: Wikimedia Commons/Andrei nacu

Zato smo se odlučili za trenutak u istoriji, u kojem je Rimsko carstvo bilo na svom teritorijalnom, političkom i ekonomskom vrhuncu.

Godina je 117. nove ere. Imperator Trajan je preminuo i u amanet svom nasledniku Hadrijanu ostavio više nego ijedan drugi čovek koji je ikada sedeo na stolici "božanskog Avgusta".

Granice provincija u trenutku njegove smrti bile su ovakve, ali imajte u vidu tri stvari.

Prvo, na pojednostavljenoj karti cele imperije i Balkana, ružičastom bojom su obeležene tzv. senatske provincije, dok su u zeleno obojene carske.

Detaljna karta balkanskih provincija Rimskog carstva krajem 1. i početkom 2. veka nove ere. Foto: Wikimedia Commons/Gustav Droysen/DIREKTOR Detaljna karta balkanskih provincija Rimskog carstva krajem 1. i početkom 2. veka nove ere. Foto: Wikimedia Commons/Gustav Droysen/DIREKTOR

Razlika je bila u tome ko određuje njihove upravnike i ubira porez, ali osnovni je bio raspored vojske. Naime, vojska je bila raspoređena samo u carskim provincijama, što je za posledicu imalo da senat nema nikakvu kontrolu nad oružanim snagama, čime je držan u pokornosti (ovaj vešti politički manevar je osmislio sam Oktavijan Avgust).

Drugo, severni deo granice između Gornje Mezije (dobar deo današnje Centralne Srbije) i Dalmacije prati tok Drine, ali kod Bajine Bašte nastavlja pravo, tako da su prostori današnje jugozapadne Srbije, cela Crna Gora, i svakako cela Bosna i Hercegovina, bili deo Dalmacije.

Treće, ako ste rođeni u Bačkoj, imajte u vidu da uopšte niste rođeni na teritoriji Rimskog carstva, barem ne u granicama iz 117. n.e., već ste rođeni u Sarmatiji.

To je to. Pronađite svoj zavičaj u Rimskoj imperiji i recite nam šta ste: Dalmatinac, Mez, Panonac, Makedonac, Tračanin, Dačanin... Naš je predlog da koristite treću kartu u tekstu.

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA