OVO NISTE ZNALI O NAJVEĆEM SRPSKOM UMU: Ovo su manje poznate činjenice o Tesli

Izuzev njegovih dostignuća iz oblasti elektrotehnike i radiotehnike, manje je poznat njegov privatni život, a ovo su neke manje poznate činjenice

  • 4

O Nikoli Tesli, srpskom naučniku i pronalazaču svetskog glasa danas se mnogo zna. Poznato je da je autor više od 700 patenata, registrovanih u 25 zemalja, od čega u oblasti elektrotehnike 112.

OD AMERIKANACA SRBIJI: Otkrivena veličanstvena bista NIKOLI TESLI usred Kosovske Mitrovice! (FOTO)

Jedini je Srbin po kome je nazvana jedna međunarodna jedinica mere, jedinica mere za gustinu magnetnog fluksa ili jačinu magnetnog polja, tesla.

Međutim, izuzev njegovih dostignuća iz oblasti elektrotehnike i radiotehnike, manje je poznat njegov privatni život.

Neke zanimljive detalje o Tesli otkrili su Bernard Karlson, autor knjige "Tesla: inovator električnog doba", i Mark Seifer, autor knjige "Čarobnjak: Život i vreme Nikole Tesle".

1. Neke njegove izume prisvojila je vlada Sjedinjenih Američkih Država

Nakon smrti, većina njegovih stvari pripala je porodici Tesla, koje su nakon toga završile u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu. Međutim, neke dokumente konfiskovala je vlada Sjedinjenih Američkih Država i ona ih i dalje poseduje.

Muzej "Nikola Tesla"

Napravio je repliku Teslinog "RADIJA ZA DUHOVE". Kada ga je uključio, SLEDIO SE (VIDEO)

2. Sa Edisonom je bio prijatelj

Tesla je na početku svoje karijere radio za Edisona, gde je projektovao jednosmernu struju.  Od njega je otišao da bi nastavio na sopstvenom projektu - naizmeničnoj struji indukcionih motora. Zalagali su se za različite ideje, ali nisu bili neprijatelji, kako mnogi misle

3. Zalagao se za ekološke ideje

Bio je zabrinut zbog činjenice da ljudi konzumiraju resurse Zemlje prebrzo, pa je hteo da se uveri da su ovi resursi obnovljivi, te je proučavao načine za prikupljanje prirodne energije iz zemlje i vazduha

4. Patio je od opsesivno-kompulzivnog oremećaja (OCD)

Užasavao se prljavštine, polirao je svaku tačku u trpezariji pre ručavanja, koristeći tačno 18 salveta. Veruje se da je razlog za to kolera koju je preležao u detinjstvu. Nosio je bele rukavice i nije mogao da podnese dodirivanje kose, kao ni bisere. Takođe, bio je opsednut brojem 3.

160 godina od rođenja najvećeg srpskog uma: Da li znate koliko je Tesla ZAISTA imao patenata? (FOTO)

5. Imao je fotografsko pamćenje 

Tesla nije bio sklon da zapisuje, te je sve pamtio, i knjige i slike, a svoje pronalaske je kreirao u glavi.

6. Rođen je tokom oluje

Nikola Tesla je rođen otprilike u ponoć, između 9. jula i 10. jula 1856. godine, tokom oluje. Nakon Teslinog rođenja, babica je novorođenog genija proglasila detetom tame, na šta je njegova majka rekla da će njen sin biti dete svetlosti.

7. Patio je od nesanice

MISTERIJA KNJIGE POSVEĆENE NIKOLI TESLI: Čitavih 45 godina su OVU posvetu krili od nas! (FOTO)

Tesla je tvrdio da mu je potrebno samo dva sata sna u toku noći, iako je povremeno imao i popodnevne dremke.

8. Želeo je da usisa struju iz vazduha

Izgradio je 185 metara visoku kulu na Long Ajlendu, planirajući da usisa struju iz vazduha i pošalje je kroz zemlju. Ovaj mu izum nije uspeo, te je 1917. godine toranj srušen.

(Telegraf.rs/The Independent)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Ocajnono pero

    30. jun 2016 | 09:09

    Ovom trrba dodati da u svojim formulama koje je pisao na sopstveni nacin i sa slovima koje nisu standardne u formulama kao sto su "x" ili "y". Vreme kao faktor u njegovim formulama ne postoji i tvrdio je da je to nepostojeci faktor. Dokazao da GRAVITACIJA ne postoji vec da je sve posledica elektromagnetizma. U prilog te tvrdnje postavio je pitanje zasto kada je u svemiru svuda oko nas 100 pa i hiljade puta vise vakuuma ne usisa u sebe nasu atmosferu. Gravitacija zemlje nema tu snagu da je zadrzi i jos puno toga sto cemo otkriti o najvecem geniju covecsnstva. Zasto se kriju mnogi njegovi izumi. Zasto se tako malo uopste pise o Tesli?

  • Zoran

    30. jun 2016 | 03:03

    Bili ovde u Americi u New Yorker hotelu, sada skoro, kad smo bili u Njujorku. Tamo je Tesla stanovao od 1933 do 43. Ima bista i slike u suterenu. Stanovao je u sobama 3327 i 3328. Sve sto kje koristio moralo je da bude deljivo sa 3. Za sobu 3327 je karakteristicno da je 3 na 3 = 27. Posle smrti su mu upali u sobu FBI i sve pokupili. Sta su uzeli ne zna se ni danas. To sve pise na papiru iz suterena tog hotela. Inace pise da je Srbina iz Hrvatske.

  • Mr Rogers

    30. jun 2016 | 03:05

    Takođe je umro nevin, bar tako kaže priča...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA