NIJE IZMIŠLJOTINA: Pojavile se prve zelene novine koje postaju CVEĆE, ALI BUKVALNO! (VIDEO)

Za razliku od drugih novina koje se štampaju na papiru, ove novine u sebi sadrže semenke iz kojih niču klice i cveće

  • 2

Šta biste uradili da uđete u sobu u koju nedeljama odlažete novine i zateknete predivnu baštu punu cveća? Da, deluje kao san, ali nije samo to, jer u Japanu zaista postoje zelene novine iz kojih nakon nekog vremena izrastu biljke.

Prve zelene novine na svetu zovu se Mainichi i prodaju se u čak pet miliona primeraka. Za razliku od drugih novina koje se štampaju na papiru, ove novine u sebi sadrže semenke iz kojih niču klice i cveće. Prilikom kreiranja materijala na kojima će se štampati novine, fabrika papira u celuloznu kašu ubacuje semenke koje postaju sastavni deo papira. Čak je i mastilo koje se koristi dobijeno iz povrća, piše the-japan-news.com.

Satima je seckao papir, svi su mu se smejali, a onda je napravio nešto fenomenalno (VIDEO)

Da zeleno, u slučaju ovih novina zaista to i znači potvrđuje to što svaki primerak novina, nakon što bude pročitan može ponovo da postane biljka i tako doprinese pozelenjavanju gradova i kuća. I ne samo to, utiče na smanjenje otpada na deponijama, a vlasnicima časopisa je na ekonomskom planu doneo zavidne rezultate.

REVOLUCIONARNO: Solarni štampač sunča papir - ne koristi mastilo! (FOTO)

Naime, list objavljuje brojne izveštaje o biljkama i vrtlarstvu, a otkad je počeo da se štampa na “zelenom” papiru stekao je više od 600 hiljada evra novih prihoda.

U Japanu su čak mnoge škole odlučile da na ovom pozitivnom primeru nauče učenike mnogo više o važnosti čitanja i poštovanju prema prirodi.

Pogledajte kako izgledaju i šta postaje od njih:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Analiticar

    14. jul 2016 | 06:54

    Kod nas bi nicao sam korov i otrovne biljke, ako je suditi po temama u nasoj zutoj stampi.

  • mama

    14. jul 2016 | 10:22

    Ovdje gdje zivim jedna velika prodavnica poklanja mini sakcijice od papira i tako isto stavis papiric u tu sakcijicu i ja sam dobila bazilikum zacin nikao mi ali mali

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA