≫ 

Da li ste znali da SVE katoličke crkve na svetu TAČNO U PODNE ZVONE ZBOG BEOGRADA?!

Tokom opsade u 15. veku, papa Kalist III je naredio da svakog dana u podne zvona sa svake crkve zvone kao poziv vernicima da se mole za branioce Beograda

  • 18

Malo ljudi danas zna da kada se u podne začuju zvona sa hrišćanskih crkava širom sveta ona to rade u čast Beograda i jednog događaja iz srpske istorije koji se dogodio pre tačno 560 godina.

 

DA LI ZNATE KOJI JE SVETAC "SENT ETJEN"? Strašna simbolika klanja francuskog sveštenika (FOTO)

 

Sredinom 15. veka, 1456. godine, sultan Mehmed II pokrenuo je veliku vojnu akciju sa ciljem osvajanja Smedereva, prestonice despota Đurđa Brankovića i Beograda, najznačajnijeg ugarskog uporišta na južnoj granici ove države.

 

Tog 4. jula 1456. osvajači su stigli pred zidine Beograda. Bio je to drugi veliki napad Turaka na Beograd koji se pretvorio u opsadu koja je trajala skoro tri nedelje, sve do 22. jula.

 

"CEO ZAPAD ĆE PREĆI NA PRAVOSLAVLJE": Šokantna predviđanja ruskog episkopa (FOTO)

 

Veliku tursku silu nisu dočekale ujedinjene hrišćanske snage čemu su se mnogi nadali. Mnogi evropski vladari nisu podržali pohod, a čak ni u samoj Ugarskoj nije postignut dogovor o jedinstvenom delovanju.

 

Umesto velike hrišćanske sile, vojsku koja je branila beogradsko utvrđenje činili su odredi koje je okupio Janoš Hunjadi, poznat kao Sibinjanin Janko i nešto trupa koje je poslao despot Đurađ, kao i odredi slabo naoružanih krstaša.

 

Foto: Wikipedia/DXR

Foto: Wikipedia/DXR

 

Ne zna se kolika je bila posada beogradskog utvrđenja. Najviše je bilo krstaša. Oni su dolazili sa svih strana, najviše iz Ugarske, ali i iz Austrije, Poljske, Češke, Nemačke. Glavni logor krstaške vojske bio je kod Zemuna.

 

Turci su prvo pokušali da Beograd zauzmu sa Dunava, ali je njihova flota razbijena 14. jula. Uvidevši da ne mogu da odseku grad od reka, a samim tim i od Ugarske, Turci su se odlučili na žestok juriš koji je izveden 21. jula. Ostalo je zabeleženo da je beogradsko stanovništvo bilo zaprepašćeno turskom silom. To nije bio napad nekog lokalnog turskog zapovednika, već ogromna vojska koju je predvodio sultan.

 

Foto: Wikipedia / Tessio

Foto: Wikipedia / Tessio

 

Turci su napadali svim sredstvima, ali su se i hrišćani žestoko borili. U borbu se uključilo sveštenstvo. Borbe su vođene kako na bedemima tako i na ulicama. Uz velike napore Beograd je odoleo, a usledilo je i tursko povlačenje. Od ovih sudbonosnih događaja prošlo je tačno 560 godina.

 

Šta bi bilo da su Srbi 1389. POBEDILI U KOSOVSKOM BOJU?! (FOTO)

 

Vest o hrišćanskoj pobedi odjeknula je kao bomba Evropom. Mnogi su se ponadali da su turska osvajanja konačno zaustavljena. Zabeleženo je da je papa Kalist III bio toliko ushićen pobedom da je vest poslao na sve strane sveta, pa su one stigle čak i do etiopskih vladara.

Naređeno je da se svuda prirede svečanosti u čast pobede kod Beograda. Papa je 6. avgust po Gregorijanskom kalendaru proglasio danom beogradske pobede koji je trebalo da se slavi u celom hrišćanskom svetu.

 

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

 

Nijedan drugi događaj u srednjovekovnoj beogradskoj istoriji nije zabeležen u tako velikom broju izvora kao ova pobeda.

 

MURATOVO TURBE JE U SRBIJI: Grobnica sultana koga je ubio Miloš Obilić preživela je sve ratove! (FOTO)

 

Jedno od podsećanja na ovo slavno vreme, iako mu je smisao zaboravljen, zadržalo se i do današnjih dana. Naime, tokom opsade, papa Kalist III je naredio da svakog dana u podne zvona sa svake crkve zvone kao poziv vernicima da se mole za branioce Beograda. U mnogim mestima, međutim, vesti o pobedi stigle su pre naredbe, pa se podnevna zvonjava pretvorila u proslavu hrišćanskog trijumfa.

 

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

 

(2. DEO) ŠTA BI BILO DA SU SRBI POBEDILI NA KOSOVU 1389: Cela Azija kleči pred Stefanom V, ali... (FOTO)

 

Papa nikad nije povukao ovu naredbu, tako da i danas zvona svih katoličkih crkvi i dalje zvone u podne, u čast hrišćanske pobede kod Beograda.

 

(Telegraf.rs / Izvor: likemag.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • ana

    26. jul 2016 | 22:39

    u čast tog dogadjaja Srbija pušta turske serije.

  • Slavonija

    27. jul 2016 | 00:49

    To je zvanicno dokumentovano,postoje inostrane emisije na tu temu.Katolici nas jos mrze a mi ih ucili kako se to radi,licemerno

  • Sinisa

    26. jul 2016 | 23:09

    Lepo,ako je tacno. Pitam se samo zasto u podne zvone i Pravoslavne Crkve. Da li iz istog razloga i po nalogu istog Pape ili zbog neceg drugog. Priznajem da sam drugacije mislio,ali da se ne bih blamirao necu reci pa molim nekoga ko zna da mi objasni. Zaista me zanima i komentar nema nikave druge namere.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA