ISTORIJSKI DAN: U 19 časova astronomi objavljuju jedno od najvećih otkrića 21. veka (VIDEO)

Detalji studije za sada su dostupni samo novinarima koji ih u javnost ne smeju puštati do danas u 19 sati

  • 34

Evropska južna promatračnica (ESO) najavila je da će danas na konferenciji za novinare u svojem sedištu u Garhingu kraj Minhena u 13 časova objaviti senzacionalno i naučno izuzetno važno otkriće.

PRONAĐENA PETA SILA PRIRODE! Spremna je REVOLUCIJA u nauci, da li je ovo OTKRIĆE VEKA KOJE ĆE PROMENITI SVE?

Detalji studije za sada su dostupni samo novinarima koji ih u javnost ne smeju puštati do danas u 19 sati. Ali, budući da su neke spekulacije o otkriću već procurele u javnost preko uglednog nemačkog časopisa "Der Špigel", ESO je dozvolio da se one prenesu.

Anoniman izvor iz tima koji je radio na otkriću za "Der Špigel" je rekao da je ESO u orbiti nama najbliže zvezde Proxima Centauri, koja je od nas udaljena svega 4,25 svetlosnih godina, otkrio planetu sličan Zemlji u zoni Zlatokose, što znači da nije ni preblizu niti predaleko od zvezde da bi na njemu moglo biti tekuće vode. To ipak podrazumeva da bi na njemu mogli postojati uslovi za život (slika gore je umetnička vizija nastanjive planete).

Proxima Centauri je crveni patuljak mase oko jedne osmine mase Sunca. Sastavni je deo trostrukog sastava zvezda uz Alpha Centauri A i B, a kruži oko njih. Od tri, najbliža je Zemlji.

Planetu je navodno otkrio tim promatračnice La Sila smeštene u pustinji Atakama u Čileu.

Alpha Centauri je višestruka i najsjajnija zvezda južnog sazvežđa Centaur ie treća najsjajnija zvezda na našem nebu. Sazvežđe Centaur nije vidljivo sa severne hemisfere na zemljopisnim širinama većim od 30°, što uključuje i Srbiju. Alpha Centauri je posle Sunca nama najbliža zvezda, ali sa prividnom magnitudom 0,06 tek je peta po sjaju.

Ako ESO, u skladu s očekivanjima, potvrdi glasine, biće to jedno od najvažnijih otkrića u ovom stoleću u području potrage za nastanjivim planetima sličnim Zemlji. Budući da se nalazi vrlo blizu, novootkrivena planeta moći će se dobro istraživati instrumentima poput spektrometara koji iz godine u godinu postaju sve precizniji.

Osim toga, prema nekim preduzemljivim optimistima, među kojima ima i vrlo uglednih naučnih imena, postoji čak teorijska mogućnost da bi se u narednih nekoliko decenija u sastav mogle poslati minijaturne letelice koje bi do planeta stigle za samo 20-ak godina.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: Index)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Dacha

    24. avgust 2016 | 17:04

    Ja pomislio da su izmislili vakcinu za mrznju. Pa sam se ponadao u taman da vakcinicemo sve one koji mrze druge ljude.! Eto to bi bilo za mene otkrice 21. Veka

  • Tipke

    24. avgust 2016 | 20:02

    Cak i da nadju zivot tamo sta vredi kad mi ne znamo da komuniciramo ni saljudima ovde na zemlji

  • predator technology

    24. avgust 2016 | 17:35

    A zasto nesmiju prije 19 sati da kazu , sigurno ovi smisljaju kako da to zataskaju ili idu da pitaju svoje vladare iz senke dali smiju da nesto zucnu .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA