MAĐAR KOJI 40 GODINA NIJE SPAVAO ZBOG GAVRILA PRINCIPA: Nije šala, bukvalno nikad više nije zaspao (FOTO)

Paul Kern je bio običan čovek, i običan vojnik. Jedan od bezbroj onih koji su se u Prvom svetskom ratu dokazali svojom hrabrošću, i jedan od bezbroj onih koji su u tom konfliktu ranjeni. I jedan jedini koji zbog tog ranjavanja nikada više nije zaspao

  • 36
Paul Kern, Mađar koji je ranjen u Prvom svetskom ratu u glavu i koji nikada više nije spavao. Foto: Profimedia/Imagno Paul Kern, Mađar koji je ranjen u Prvom svetskom ratu u glavu i koji nikada više nije spavao. Foto: Profimedia/Imagno

Prvi deo života Paula Kerna je velika nepoznanica, jer to izgleda nikoga nije zanimalo dok je bio živ. Verovatno je rođen u poslednjoj deceniji 19. veka, negde u mađarskoj polovini Austrougarske monarhije, možda čak i u prestonoj Budimpešti budući da je upravo u njoj preminuo 1955. godine.

Po svemu sudeći, Kern bi ceo svoj život proveo u dubokoj anonimnosti da nije bilo jednog događaja koji mu je promenio život.

U pitanju Sarajevski atentat, i Principov metak koji je probušio grudi nadvojvode Franca Ferdinanda. Zapravo, taj događaj je istine radi samo bio neophodni uslov za događaj koji mu je stvarno promenio život.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Bilo je kasno leto ili rana jesen 1914. godine, sam početak Prvog svetskog rata, kada se junak naše današnje priče prijavio kao dobrovoljac u vojsku Dunavske monarhije i bio raspoređen u jedan udarni odred.

Tokom svog vojevanja na Istočnom frontu bio je čak i odlikovan za hrabrost, a godinu dana kasnije ponovo je bio nagrađen zato što je u novoj četi u koju je prekomandovan, sam samcijat odbranio ključni sektor bojišta nakon što su mu svi saborci poginuli.

Iste godine upucan je u glavu od strane nepoznatog ruskog vojnika, koji verovatno ni sam nikada nije postao svestan šta je uradio.

Metak mu je uništio deo prednjeg dela lobanje pa je prebačen u bolnicu u Lavovu (današnja Ukrajina, tadašnja prestonica Kraljevine Galicije i Lodomerije, deo Habzburške monarhije) gde je operisan.

Mobilizacija u Nemačkoj 1. avgusta 1914. godine. Foto: Wikimedia Commons/Deutsches Bundesarchiv Mobilizacija u Nemačkoj 1. avgusta 1914. godine. Foto: Wikimedia Commons/Deutsches Bundesarchiv

Doktori su mu spasli život.

Nakon što se probudio, više nikada nije zaspao.

Stručnjaci, a posebno profesor mentalnih i nervnih oboljenja Ernst Frej sa Univerziteta Etveš Lorand, nikada nisu uspeli da otkriju o čemu se radi, niti da pronađu uzrok ove abnormalnosti.

Kern je nakon rata u Budimpešti radio u Penzionom fondu, sve do pomenute 1955. To je četrdeset godina bez sna. Pa vi vidite.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA