≫ 

SLIKAO JE SVOJ PASOŠ I BORDING KARTU I OKAČIO FOTKU NA FEJSBUK: U sledećem trenutku je GORKO ZAŽALIO!

Korišćenjem bording karte moguće je dobiti uvid u gotovo sve

  • 11

Opšte je poznato pravilo za društvene mreže: nemojte da postavljate svoju adresu, fotografiju unutrašnjosti pasoša i od skoro bording karte.

Nikako ne ostavljajte svoj BROJ TELEFONA Facebooku, jer vam se može desiti OVO

Razlog za ovo je što se različite stvari koje se nalaze, običnom oku, skrivene na prvoj strani pasoša mogu iskoristiti protiv vlasnika na razne zlokobne načine. Objavljivanje prve strane pasoša na Fejsbukua može da bude podjednako pogubno za vas kao i sam gubitak pasoša. Isto tako, u slučaju da na putovanja nosite foto-kopije pasoša, o njima treba da vodite računa isto koliko već vodite računa o originalu.

U današnje vreme, u vreme ovakve tehnologije, najgora stvar koja može da se desi nekome je da mu bude ukraden identitet. Iz tog razloga lična dokumenta morate da čuvate kao oči u glavi. Osoba koja vam ukrade identitet može za početak da isprazni sve vaše bankovne račune, a ne dešava se retko da kradljivci identiteta u ime oštećenog sprovode brojne ilegalne radnje.

Stiv Hu iz iflyflat.com.au otišao je korak dalje i rešio da otkrije šta tačno može da se sazna o nekoj osobi koristeći samo detalje sa bording karte. Pa je tako pogledao fotografiju koju je jedan momak okačio na Fejsbuk - sliku pasoša i bording karte.

Ono što je otkrio je veoma zastrašujuće.

Ulogovao se na Delta Erlajns koristeći informacije sa bording karte i lako je došao do uvida u nalog vlasnika te karte. To znači da je imao uvid u: lične detalje o putniku; maršruti putnika, uključujući kada i gde putuje; broj sedišta; detalje sa avionske karte; uvid u način plaćanja; datum kada je karta kupljena; poslednje četiri cifre bankovnog računa koji je korišćen pri kupovini.

Hu je koristeći fotografiju bording karte koju je našao na Fejbuku uspeo da na osnovu bar koda koji se vidi, dobije uvid u sve. Da je hteo, mogao je bukvalno do gole kože da opljačka momka koji je fotkao svoja dokumenta za Fejsbuk.

Zato, ako baš želite da kod drugih ljudi izazovete ljubomoru zbog toga što putujete, bolje je da se fotografišete pored bazena, nego da fotografišete bording kartu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Dusan

    25. septembar 2016 | 01:37

    Na starom nalogu mi fejsbuk trazi da potvrdim identitet kad se ulogujem tako sto moram da mu dodam neki indetifikacioni dokument, kopiju licne karte itd. Ne salim se! Nisam zloupotrebljavao nalog, nisam slao nenormalno zahteve, neprimerene poruke, smarao nekog itd. Jedino sam promenio komp, a pre toga izbrisao svoje slike? Da li neko zna o cemu je rec. Mozda mi je haker upao? Mozda je ovaj tako naseo? Nisam im poslao naravno nego otvorio drugi nalog..

  • Anonimus

    25. septembar 2016 | 23:56

    Sto meni neko ne ukrade i uplati dozvoljeni minus da budem na nuli

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA