≫ 

Brod za kockanje i prostituciju, sa pola miliona dolara, izronio posle 80 godina (VIDEO)

Tokom oluje koja se desila u Novogodišnjoj noći 1937. sidro se otkačilo i brod Monte Karlo je otplovio do plaže koja se nalazi na obali Koronada. Olupina se nedavno volšebno pojavila, kada su talasi El Ninja sklonili tone peska sa nje

  • 0

SS Monte Karlo bio je tanker za naftu kad je pušten 1912. godine kao MekKitrik, ali je kasnije postao brod namenjen za kockanje i prostituciju na obali Koronada u Kaliforniji.

 

BROD DUHOVA: Strašan prizor velikog teretnjaka nasukanog na obalu Liberije, bez posade i putnika (FOTO)

 

Brod Monte Karlo se usidrio 3 milje (oko 50km) daleko od plaže Koronado u San Dijegu, gde se nalazio u međunarodnim vodama i tako se nalazio izvan granica i zakona.

 

Tokom oluje koja se desila u Novogodišnjoj noći 1937. sidro se otkačilo i brod je otplovio do plaže koja se nalazi blizu kule El Kamino na obali Koronada. Niko se nije izjasnio kao vlasnik zato što bi snosio odgovornost za kockanje i prostituciju, jer sada, kada je brod na obali, za njega važe zakoni.

 

Olupina može da se vidi za vreme oseke, a ponekad i kada su jake oluje. Bilo je spekulaciija da se tamo nalaze srebrni novčići vredni 150 00 dolara, a na to je ukazao pokojni Bad Bernard koji se kao dete igrao kod olupine: - Ubeđen sam da se 100 000 dolara u zlatnim i srebrnim novčićima nalazi tamo - rekao je on.

 

Olupina je postala popularna atrakcija obale Koronada. Ona se tek nedavno pojavila, kada su talasi El Ninja sklonili tone peska sa nje.

 

- To je neverovatno! Ja živim ovde ceo svoj život i mnogo puta sam bila na ovoj plaži, ali nisam imala ni predstavu da se tu nalazi - rekla je Džil Raške.

 

- O Bože! To ima obik broda. Sjajno je! Ovo je moja jedina šansa da vidim ostatke brodolma - rekla je Ejmi Smit iz Čula Viste.

 

Printskrin: Youtube/CW6 San Diego

Printskrin: Youtube/CW6 San Diego

 

Da bismo sve stavili u odgovarajući kontekst, moramo da se vratimo u  1930. godinu. Koronado i ostatak SAD su se suočavale sa prohibicijom. Kockanje i prostitucija su ostali ilegalni i tada su se pojavli brodovi za kockanje u posedu kalifornijske mafije. Mafija, kao što znamo, ne voli da joj se govori šta da radi, pa su nastavili sa svojim poslom. Pošto su se nalazili nekoliko desetina kilometara od obale, u međunarosnim vodama, brodovi greha imali su mnogo kockarnica, bordela i sali za ples. U Holivudu su se snimali filmovi o ovakvim brodovima, kao na primer film "Brod za kockanje" sa Keri Grantom u glavnoj ulozi.

 

Evo kako Monte Karlo dolazi do izražaja. - Brod je usidren na Long Beach plaži 1933, ali ih je policija stalno pritiskala da zabrane kockanje na njemu - rekla je Lesli Kraford iz Istorijske asocijacije Koronada, koja je i autor knjige " Slike Amerike - Koronado".

 

- Došli su u San Dijego 1936. godine i bili udaljeni oko 50km od Koronada. U lokalnim novinama reklamirali su restoran, ples i dame. Svakih 15 minuta trajekti sa Hautron pristaništa dovodili su ljude tamo - kaže Kraford.

 

Sve je bilo u redu dok se u Novogodišnjoj večeri 1937. nije dogodila razorna oluja. Dogodili su se loši vremenski uslovi, visok nivo vode, kao i grubo more. Brod Monte Karlo je bio u nevolji. Oko 3 sata ujutru, lanac se pokidao i brod je počeo da pluta. Nasukao se na obali gde se nalazi i danas, južno od hotela Del, a grad je preuzeo brigu o njemu - dodala je Kraford.

 

Sve što je imalo neke veze sa kockanjem, zaplenjeno je, ali grobno mesto Monte Karla je tu. Kao što može da se vidi danas, oluja je sklonila toliko peska, da olupina može da se vidi.

 

Snimak olupine pogledajte ovde:

 

 

 

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA