SPALJIVANJE TAŠTINE: Kako je hrišćanska Firenca 7. februara 1497. postala Islamska država (FOTO)

Savonarola je bio dominikanski kaluđer koji je iz Ferare stigao u Firencu na poziv Lorenca de Medičija, kojeg je nekoliko godina kasnije svrgnuo sa vlasti svojim vatrenim govorima o veri i moralu. Smetalo mu je sve što je lepo, raskošno i umetničko, zbog čega je odlučio da stvori grad po svojoj meri

  • 0
Spaljivanje Đirolama Savonarole na firentinskom Pjaca dela Sinjorija 1498. godine. Foto: Wikimedia Commons/Museo nazionale di San Marco Spaljivanje Đirolama Savonarole na firentinskom Pjaca dela Sinjorija 1498. godine. Foto: Wikimedia Commons/Museo nazionale di San Marco

Đirolamo Savonarola je bio dominikanski monah, rodom iz Ferare, koji je bio poslat da radi u Firenci 1490. godine, pre svega zahvaljujući pozivu Lorenca de Medičija, što će se pokazati kao ironija budući da ih je svojim gorljivim propovedima upravo on (na nekoliko godina) zbacio sa vlasti 1494.

7000. GODINE SVI PRAVOSLAVCI SU ČEKALI SMAK SVETA: Umrećete od smeha kad čujete šta se na kraju desilo! (FOTO)

Savonarola je fanatično propovedao protiv opšteg nemorala i raskoši, posebno unutar Katoličke crkve; sablažnjen zbog oživljavanja antičke estetike i mrtvih bogova, pozivao je narod na povratak čistom hrišćanstvu koje se povlačilo pred naletima vaskrslog paganizma.

KRALJEVINA HRVATSKA OD TRSTA DO ZEMUNA: Ovo je bio pakleni plan, koji je srušila srpska vojska (FOTO)

Vremenom je postao toliko moćan da je nekoliko godina zapravo bio vladar Firence u kojoj je osnovao ono što je nazivao "hrišćanskom i verskom republikom", pa je čak imao i sopstvenu oružanu gardu koja ga je svuda pratila.

Francuska čuva čak 600 godina ovu staru kuću u kojoj je ROĐENA NJIHOVA HEROINA (FOTO)

Počev od februara 1495. godine, u vreme kada bi se tradicionalno održavao karneval, Savonarola je počeo da priređuje "lomače taštine" (doduše, nije ih on izmislio, to se pripisuje Bernardinu od Sijene, ali ih je on svakako uzdigao na viši nivo).

Đirolamo Savonarola, dominikanski monah koji je zatresao Katoličku crkvu govorima protiv korupcije, raskoši i bluda. Foto: Wikimedia Commons/Shakko Đirolamo Savonarola, dominikanski monah koji je zatresao Katoličku crkvu govorima protiv korupcije, raskoši i bluda. Foto: Wikimedia Commons/Shakko

Skupljao je po gradu razne objekte koje je smatrao nedostojnim: neprocenjive (ali ne-hrišćanske) rukopise, antičke skulpture, slike, skupocene tapiserije i mnoge druge predmete kao što su ogledala, karte, fine haljine, kozmetička sredstva, muzički instrumenti, knjige o bogovima, astrologiji, magiji, brojna dela Ovidija, Propercija, Dantea, Bokača.

SRBIN RUŠI TEORIJU DA SU SRBI NAJSTARIJI NAROD NA SVETU: Tvrdi da ima dokaze da je Jovan Deretić izmislio celu priču!

Reč "skupljao" ne opisuje na najbolji način ono što se dešavalo. Bande vernika (koji su posprdno nazvani "plačljivcima", nadimak koji su rado prihvatili) su zapravo išle po gradu i upadale u kuće uglednih porodica i jednostavno uzimale sve što im je delovalo kao "grešno". Ko bi se bunio mogao je lako da završi na lomači, ili pod bičem.

USPON I PAD DINASTIJE HABZBURG: Kako su od seoske vlastele postali gospodari sveta (FOTO)

Sve skupljeno je spaljivao na trgu. Čak su i dela takvih umetnika kao što su bili Sandro Botičeli i Lorenco di Kredi bila uništena; Botičeli je navodno (ne)rado sam dao svoje slike na kojima su bili prikazi iz klasične mitologije, budući da je u suštini bio pristalica revnosnog dominikanca.

Savonarola propoveda okupljenim vernicima u Firenci, slika Nikolaja Lomteva. Foto: Wikimedia Commons/Mcowkin Savonarola propoveda okupljenim vernicima u Firenci, slika Nikolaja Lomteva. Foto: Wikimedia Commons/Mcowkin

Bilo je nekoliko "lomača taštine" ali je izraz "Lomača taštine" u jednini počeo da se koristi za događaj koji se zbio 7. februara 1497. godine, pošto je bio posebno uništiteljski.

To, dakako, nije bilo sve što je radio. Zabranio je kockanje, zatvorio sve krčme i mehane, sve je moralo da bude u skladu sa hrišćanskim moralom.

MRAČNA TAJNA KONC-LOGORA: Priča o Jevrejima koji su mučili Jevreje zbog ljubavi Nemaca (FOTO)

Veći deo ljudi je "odlepio" zbog svog novog, "ludog" vođe, a i crkveni velikodostojnici su bili zgroženi. Papa Aleksandar VI, papa Bordžija (ili pravilnije: Borđa), dugo je pokušavao da ga uništi, ili da ga potkupi, pa mu je čak nudio i kardinalsko nameštenje, no, ovaj je sve odbijao.

Lomače taštine na kojima su se spaljivali "grešni" predmeti izmislio je Bernardino od Sijene početkom 15. veka. Foto: Wikimedia Commons/G.dallorto Lomače taštine na kojima su se spaljivali "grešni" predmeti izmislio je Bernardino od Sijene početkom 15. veka. Foto: Wikimedia Commons/G.dallorto

Na kraju ga je papa 13. maja 1497. godine ekskomunicirao, isključio iz Crkve, a nakon što je ovaj odbio da se pokaje, 23. maja naredne godine ga je obesio na krstu i spalio na firentinskom Pjaca dela Sinjorija. Na istom mestu na kome je ovaj spaljivao "nepodopštine".

SVAKI SRBIN ĆE SE NAJEŽITI OD OVOGA: Govor britanskog premijera o našoj zemlji septembra 1914. (FOTO) (VIDEO)

Ironija je u tome što je papa Aleksandar VI dan kasnije iskoristio upravo Savonarolin propis o cenzuri tako što je naredio da svi koji poseduju njegova spisanija imaju četiri dana da ih vrate radi njihovog uništenja, a svako ko to ne učini će se suočiti sa odlučenjem od Crkve.

PRAVOSLAVNI BALKAN KAO MRTVO MAGARE: Sveti vladika Nikolaj Velimirović o Srbiji između istoka i zapada (FOTO)

Prema tome, hrišćanstvo može da bude jednako fanatično kao i islam. Uostalom, hrišćani su se ponašali slično današnjim islamistima i tokom 4. i 5. veka, kada su mnoga klasična umetnička dela bila uništena. Dobra strana hrišćanstva je što nije u suštinski ikonoboračko kao islam, pa je moguće da umetnost cveta kada nadvlada zdrav razum.

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA